D.I.C. Veritas

РТС, Блиц, Танјуг, 18.11.2016., Веритас: Годишњица страдања Срба у Западној Славонији

Документационо информативни центар “Веритас” подсетио је да се навршава 25. годишњица страдања Срба из Западне Славоније, у селима Кип и Клиса.

“Од 12. до 18. новембра 1991. године припадници хрватске војне полиције у селима Кип (Дарувар), под сумњом да скривају оружје војног порекла, и Клиса (Пакрац), ради ‘измештања’ становништва, похапсили су 24 српска цивила”, наводи се у саопштењу.

Како се додаје, ти цивили су затим одведени у Марино село и затворени држани у подруму импровизованог затвора “Рибарска колиба”, где су их психички и физички малтретирали. Шесторица су преживела мучења, док су 18-орица ликвидирани, с тим да се за телима петорице још увек трага.

За ликвидацију поменутих цивила, а након што је тужилаштво Хашког трибунала доставило исказе преживелих Срба, хрватско правосуђе је у марту 2008. процесуирало шесторицу припадника војне полиције које је

Жупанијски суд у Пожеги у марту 2009. осудио на казне затвора од једне до 16 година због ратног злочина над цивилним становништвом.

Хрватски Врховни суд је, међутим, 23. марта 2010. због процедуралних погрешака, укинуо првостепену пресуду, а делегирани Жупанијски суд у Осијеку, на поновљеном суђењу, у јуну 2011. године, осудио је Томицу Полето на 15 година и Жељка Тутића на 12 година затвора.

Дамира Куфнера, Павла Ванцаша и Давора Шимића је, у недостатку доказа, ослободио оптужбе, а против Антуна Ивезића оптужба је одбијена због застаре кривичног гоњења. Пресуда је потврђена од стране Врховног суда у децембру исте године.

Према подацима “Веритаса”, у периоду од 8. октобра 1991. до 29. марта 1992. године у логорима “Рибарска колиба” у Марином селу и “Стара циглана” у Пакрачкој Пољани, које је основала јединица за посебне намене хрватског МУП-а под командом Томислава Мерчепа, ликвидирано је више од 100 жртава, углавном цивила српске националности.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.