D.I.C. Veritas

РТС, Танјуг, 22.11.2018, Аустрија, хрватски навијачи осуђени због усташког поздрава

Покрајински суд у Салцбургу изрекао је казне четрнаесторици навијача загребачког Динама због усташког поздрава, а пресуда због величања усташтва могла би имати далекосежне последице.

Више од осам сати порота је већала о пресуди у суђењу против 14 Хрвата и донела је закључке за сваког оптуженог појединачно да ли је крив за кршења Закона о величању нацизма, пошто су величали усташтво.

Приликом једне забаве у јуну 2015. у Халајну певале су се усташке песме, висила је усташка застава поред једног шаторског крила на којем је био нацртан кукасти крст, а поједини присутни дигли су десну руку у знак усташког поздрава, указао је тужилац Маркус Нехер показујући групну фотографију.

Тужилац је оценио да је правно гледано истоветно да ли су дигли десну руку у знак хитлеровског или усташког поздрава.

Порота је дошла до закључка да је седморо оптужених криво у складу са оптужницом, и они су добили условне казне у трајању од шест до 15 месеци.

Четворица оптужених, који су за време догађаја за које су оптужени били у доби “младих одраслих”, добили су могућност замене казне за социјално корисни рад.

Тројица оптужених, које порота није успела на фотографији да јасно идентификује, ослобођени су оптужби.

“Преседан који ће продрмати и Хрватску”

Ослобађајуће пресуде и замена казне су правоснажне, док условне казне још нису јер су тужилац, али и адвокат најавили могућност улагања жалбе.

“Ово је дефинитивно преседан који ће продрмати и Хрватску”, уверен је истраживач национализма Дарио Брентин.

Такође, пресуда би могла имати последице и по комеморацију у Блајбургу.

Последњих година се увек гледало у страну када је реч о том скупу. Није постојао правни апарат за кажњавање величања усташтва, али сада је другачије.

Иначе, адвокат оптужених тврдио је да хрватски поздрав није исти као нацистички, који потпада под Закон о забрани величања нацизма. Међутим, тужилац Нехер следио је став историчара Марија Јареба према којем хрватски поздрав није обухватао никакво покретање руке, и да је уведено подизање десне руке, аналогно хитлеровском поздраву тек за време усташког режима.

И Брентин истиче да је тај поздрав увек посматрао као нацистички поздрав.

Иначе, аустријска влада је, на јучерашњој седници, усвојила допуну закона о забрани симбола, уневши у њега, поред симбола терористичких организација, и усташка обележја.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.