D.I.C. Veritas

РТС, Танјуг, 06.09.2016., Осумњиченом за шпијунажу три године затвора

Виши суд у Београду потврдио је нагодбу између Чеде Чоловића и Тужилаштва и осудио га на казну затвора од три године на основу споразума према којем је Чоловић признао да је шпијунирао у корист Хрватске. Истом одлуком Суд је Чоловићу продужио притвор који му је одређен у недељу, саопштено је из суда.

Судија за претходни поступак донео је пресуду којом је, како је прецизирано, прихватио споразум о признању кривичног дела закљученог још у недељу, 4. септембра, између Вишег јавног тужилашšтва у Београду и окривљеног Чоловића.

Том пресудом Чоловић је оглашен кривим због извршења кривичног дела шпијунажа и осуђен на казну затвора у трајању од три године.

Решењем судије, Чоловићу је продужен притвор, који по том решењу може трајати до његовог упућивања у затвор, а најдуже док не истекне време трајања казне изречене у пресуди, наводи се у саопштењу суда.

Тужилаштво је у недељу након саслушања саопштило да је покренуло истрагу против Чоловића и предложило да му се одреди притвор.

Након хапшења, које су извели оперативци БИА, тужилаштво је саопштило да је реч о лицу које има држављанство и Србије и Хрватске, који је до 1990. године живео и радио у Републици Хрватској, након чега му је место пребивалишта било у Републици Србији.

Медији су пренели да је Чоловић ухапшен у околини Београда док се спремао да побегне у Хрватску, пошто му је јављено да је откривен.

Родом је из села Тепљуха код Дрниша, а пребивалиште му је у Београду. У Србију је дошао као избеглица у августу 1995. године у време хрватске војно-полицијске операције “Олуја”.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.