D.I.C. Veritas

РТС, Танјуг, 10.04.2018, Хрватски министар правде одбио изручење Морине Србији

Дражен Бошњаковић, хрватски министар правде, одбио је да дâ сагласност за изручење Исмаила Морине Србији, иако је хрватско правосуђе још у септембру прошле године утврдило да су испуњени законски услови за његову екстрадицију Београду.

Исмаил Морина је због тога недавно пребачен у Италију, где, према писању албанских медија, има боравиште и тамо се налази у притвору, а Србија најављује да ће и од те државе тражити његово изручење.

Министарство правде Србије је обавештено да хрватски министар није дао сагласност за изручење Морине, речено је Танјугу у том министарству, које је, иначе, информацију да је Морина у Италији и да је лишен слободе добило од Интерпола.

Министарство правде је најавило да ће тражити од Италије његово изручење.

Правоснажну одлуку о испуњености услова за изручење Морине Србији Врховни суд Хрватске донео је 5. септембра, након чега су списи предмета прослеђени министру Бошњаковићу.

Србија тражи Морину због кривичног дела изазивање верске, расне и националне мржње јер је на утакмици репрезентација Србије и Албаније у Београду 2014. године пустио дрон са заставом “Велике Албаније”.

Против њега је тим поводом у току истрага у Вишем тужилаштву у Београду.

Он је у јуну 2017. био ухапшен у Дубровнику по српској потерници и до пребацивања у Италију био је у екстрадиционом притвору.

Од почетка екстрадиционог поступка Морина се противио изручењу, док су албанске дипломате и политичари вршили притисак да се оно одбије.

У детаљном образложењу своје правоснажне одлуке, Врховни суд Хрватске је навео да нема објективних околности које би указивале да нису испуњени услови за изручење.

“У конкретном случају, из свих околности не може се оправдано претпоставити да ће изрученик у Републици Србији, само због тога што је Албанац и због својих политичких уверења, бити дискриминисан током суђења, односно да ће му због тога положај бити отежан”, наводи се у одлуци.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.