D.I.C. Veritas

РТС, Танјуг, 18.11.2020, Колона сећања у Вуковару, први пут присутан и изасланик председника Србије

Учесници вуковaрске Колоне сећања, са пређених 5,5 километара од зграде болнице до Меморијалног гробља, обележили су Дан жртве и 29. годишњицу ратних дешавања у овом граду.

Упркос препорукама епидемиолога, новинари процењују да је у вуковарској Колони сећања, којом је обележена 29. годишњица ратних догађаја, било око 10.000 људи.

Први пут ове године у Колони сећања је био изасланик председника Србије Веран Матић, као и потпредседник хрватске владе из редова српске мањине Борис Милошевић.

У Колони није био хрватски председник Зоран Милановић, који је одвојено положио венац и одао пошту страдалима на Овчари.

Присутни нису били ни представници Срба из Вуковара, који традиционално не учествују у обележавању годишњице јер су незадовољни статусом и остваривањем својих права у граду у којем живе.

Град Вуковар је у Колони представљала заменица градоначелника Ивана Мујкић пошто су градоначелник Иван Пенава и заменик Маријан Павличек заражени коронавирусом.

У Колони су били и званичници, председник парламента Гордан Јандроковић и пемијер Андреј Пленковић с неколико министара.

Присутни су били и предствници навијачких група, а све је протекло без инцидената.

Бројни учесници Колоне били су огрнути хрватским заставама или су их носили у рукама, као и обележја крајева и градова из којих долазе.

Многи су носили маске, али је било пуно оних који нису поштовали мере заштите од коронавируса.

 

Матић: Саучествујем у болу породица убијених, унесрећених, рањених…

Изасланик председника Србије Веран Матић и потпредседник хрватске владе Борис Милошевић су и у уторак били део делегције Српског народног вијећа, која је одала пошту српским и хрватским жртвама у Вуковару.

Делегација је најпре положила венац у Дунав, а потом и испред споменика на Овчари.

Матић је након полагања венца рекао за хрватски Јавни сервис да жели да ода дужно поштовање свим страдалим житељима Вуковара, припадницима свих народа и свих узраста.

“Саучествујем у болу породица убијених, унесрећених, рањених… Свих који су остали без својих најдражих, без својих домова. Веома је важно да и кроз овакве манифестације учинимо све да се створе услови да се пронађу нестали, како би их њихове породице достојанствено сахраниле и ожалиле”, рекао је Матић.

Истакао је да жали за свом патњом, губицима и невиним жртвама, уз обавезу да се учини све како се то никада више не би поновило.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић је поздравио је учешће Матића у Колони сећања поручивши да је то “добра порука”, која, како је рекао, говори о “суочавању с прошлошћу и показују да и српска власт шаље посебну поруку жртви Вуковара и Вуковараца”.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.