D.I.C. Veritas

РТС, Танјуг, 20.01.2018, Поново оскрнављена православна црква у Карловцу

Саборни храм светог оца Николаја Мирликијског Карловцу осми пут је оскрнављен прошле ноћи у последњих 10 година, од када је црква обновљена. Карловачку полицију су о скрнављењу храма обавестили свештеници након чега је извршен увиђај.

Отац Дарко Дугоњић, старешина храма, рекао је Хини пре увиђаја да су бочна врата цркве проваљена, као и да су испревртане столице.

Епарх Горњокарловачке епархије Герасим, који је ту у суботу служио литургију поводом празника светог Јована Крститеља, рекао је Хини да Српска православна црква у Карловцу обреде обавља већ 230 година.

Ово је осмо овакво скрнављење, откако је храм пре 10 година обновљен, рекао је владика Герасим.

Он је напоменуо да полиција до сада ни у једном случају провала, разбацивања ствари и разбијања, те шарања графита, није открила починитеље.

Герасим сматра да ове провале немају неке националистичке мотиве, већ да су подстакнуте ситним користољубљем, “као да се у цркви држи новац, злато и сребро, па ће се обогатити, а није тако”.

“Сиромаштво је велико, људи се сналазе, а боље би било да ми дођу и траже новац, јер овако само направе штету, а свако ко то ради нешто може и поштено одрадити за новац да, на пример, нешто почисти”, рекао је владика Герасим.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.