D.I.C. Veritas

RTV, 04.02.2021, Nesreća koja je zadesila Dukiće sa Banstola odjeknula do Kanade i Australije

BANSTOL - Posle nesreće od pre dva dana, požara u kome im je nestao sav dvodecenijski trud, u dvorištu porodice Đorđa Dukića, u fruškogorskom naselju Banstol, neviđena živost i, verovali ili ne – radost.

Desetine kršnih momaka, ali i sredovečnih komšija, su još juče raščistili sav šut i uklonili ostatke zgarišta, a od ranog jutra već bruse i podižu nove grede. Da kuća bude pod krovom dok opet ne krenu kiše i snegovi.

Ko želi da pomogne podaci su sljedeći:

Đorđe Dukić
Kraljev breg 194 Sremski Karlovci
Račun: 160-58001014422459-17
Svrha uplate: donacija
Šifra :288

Otkud sve to?

Dirljiva priča o porodici Dukić, koja nakon 25 godina od zločinačke “Oluje”, po drugi put ostaje bez krova nad glavom, a u kratkom zapisu RTV-a koji smo objavili juče, majka Jovanka i sin Đorđe, ohrabreni podrškom rođaka, prijatelja i zemljaka poručuju da “ima Boga i dobrih ljudi”, dodatno je motivisala meštane, ali i mnoge druge da pomognu.

Vlasnici lokalne građare su Đorđu jutros isporučili kompletnu drvenu građu za krov, na poček – da plati kad može i sa popustom.

I dok ekipa Krajišnika (Ličana, Dalmatinaca, Banijaca, Slavonaca…) brusi i podiže grede za novi krov, u dvorište Dukića stižu direktor Pokrajinskog fonda za izbegla i raseljena lica Dušan Ćutilo sa Nadicom Agbabom, rukovodiocem Odeljenja za društvene delatnosti opštine Sremski Karlovaci, koja se godinama bavi problemima izgnanih i raseljenih, zatim predsednik karlovačke Opštine Aleksandar Stojkečić sa saradnicima, ali i brojne novinarske ekipe.

Opština Sremski Karlovci je već juče donela odluku da se, koliko danas, Dukićima uplati jednokratna novčana pomoć od 138.000 dinara, a narednih dana će nastojati da, iz opštinskih fondova i uz animiranje lokalnih privrednika pomogne Đorđu da ponovo podigne svoju kuću i radionicu, izjavljuje novinarima predsednik opštine Aleksandar Stojkečić.

PROČITAJTE JOŠ: Dukići u “Oluji” izgubili sve. Sada ponovo ostali bez krova nad glavom

Direktor Pokrajinskog fonda za pomoć izbeglim i raseljenim licima Dušan Ćutilo izjavljuje da će Fond maksimalno pomoći sa građevinskim materijalom, ali i sa 200.000 dinara za nabavku opreme, kako bi Đorđe obnovio svoju radionicu u kojoj je tek krenuo da pravi unikatni nameštaj.

Kako je požar progutao skoro sve što su Dukići stekli u prethodnih 25 godina, Đorđe i njegova majka Jovanka su noć proveli u jedinoj sobi, koja im je, pored kupatila, ostala čitava, pokriveni ćebadima koju su im donele komšije.

“To je soba, u koju smo se 1997. godine, nakon progona, prvo smestili, a sad ponovo počinjemo odatle. Ali neka, hvala Bogu da smo živi i zdravi. Svi su nam priskočili u pomoć, rođaci komšije, prijatelji. Telefoni zvone neprestano, zovu od Kanade do Australije, a koliko mi to znači – ne mogu vam opisati”, kaže Jovanka, dok sažima svoju izbegličku priču od Gračaca do Banstola.

A njen sin Đorđe, Đole kako ga Banstolci zovu, majstor i sportista – planinar i maratonac, koji je nakon požara “ostao bez čekića” ili kako njegova majka dodaje “bez gaća”, jer mu je skoro sve izgorelo u požaru, posle dva dana od pretrpljenog šoka, ozarenog lica priča: ” Kad mi je majka javila da gore kuća i radionica ne znam šta mi je sve prošlo kroz glavu. Ceo život u haosu. Šta sam kome kriv? Šta sam zgrešio? Ali, hvala Bogu, mi samo doživeli samo nesreću, a ne tragediju. Znam da ima mnogo ljudi kojima se slično nešto desi, a niko za to ne sazna i nema ko da im pomogne. Nama su svi priskočili u pomoć, pa i moji sportski prijatelji. Kad me neko pozove i pita kako da pomogne, a zovu non-stop, dođe mi da zaplačem, od sreće”, kaže Đorđe.

Ko želi da pomogne podaci su sljedeći:

Đorđe Dukić
Kraljev breg 194 Sremski Karlovci
Račun: 160-58001014422459-17
Svrha uplate: donacija
Šifra :288

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.