D.I.C. Veritas

RTV, Dnevnik, Alo, Vesti, Glas Srpske, Tanjug, 05.07.2022, Veritas izdao knjigu o procesima za ratne zločine u Hrvatskoj

BEOGRAD – Dokumentaciono-informacioni centar Veritas izdao je knjigu “Procesuiranje ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj 1991-1995 – Pregled i analiza”, koja dokumetnuje podatke o 3.706 procesuiranih osoba za ratne zločine, a autor je predsednik Veritasa Savo Štrbac.

Govoreći za Tanjug, Štrbac je istakao da je knjiga napravljena u obliku enciklopedije, da su sudski slučajevi svedeni na razumnu meru, koja može svakom zainteresovanom da pruži informaciju vrlo brzo.

Kako je naveo, u knjizi se nalazi ko je procesuiran, za koje ratne zločine, kao i kada je otvorena istraga, podignuta optužnica, sam opis dela, te kada su izrečene prvostepene i drugostepene presude.

U knjizi se može videti, kako je kazao, i kada je neko od optuženih uhapšen, izručen, te dužina zatvorske kazne, kao i ko je umro u zatvorima, navodeći da su u 99 odsto slučajeva u knjizi kompletni podaci koje su prikupljali na različite načine.

“Logoraši koji su i sami bili procesuirani, kada izađu iz zatvora dostavljali su nam ili donosili dokumentaciju. Oni su nama davali informacije, kao i mi njima informacije koje su njih interesovale”, objasnio je Šrtbac napominjući da na toj osnovi funkcioniše “Veritas”.

On je podsetio da je”Veritas” nevladina organizacija čiji je pun naziv “Dokumentaciono informativni centar Veritas” i da je osnovana u jeku građanskog rata u Kninu 1993. godine.

Veliki broj osoba, čija se imena nalaze u knjizi, procesuirano je za ratne zločine pred hrvatskim sudovima, dok je 117 osoba procesuirano u Srbiji, među kojima su 54 osobe hrvatske nacionalnosti, dok su, prema rečima Štrbca, ostali procesuirani Srbi.

Knjigom su obuhaćeni i predmeti koji se vode pred sudovima u Podgorici i Sarajevu.

“U knjizi se nalazi i 22 slučaja koja su bila procesuirana pred Haškim tribunalom za zločine počinjene na području Hrvatske. Među njima je bilo sedam Hrvata i svi su oslobođeni, dok je 15 Srba, koji su bili vojni komandanti, rukovodioci ili funkcioneri, osuđeno ili su umrli čekajući presude” istakao je autor knjige.

Štrbac se osvrnuo na preglednost knjige i istakao da su, radi lakšeg snalaženja, napravili indeks od 5.500 imena među kojima su i procesuirani i žrtve tih ratnih zločina, napominjući da knjiga ima 2.500 fusnota koje se pozivaju na konkretan dokument.

“Rekao bih da je za preko 95 odsto dokumenata izvorno iz hrvatskih sudova, tužilaštava i drugih organa, kako bi informacije bile što autentičnije” kazao je Štrbac i dodao da su podaci u knjizi do kraja 2021. godine, te da je njihov plan da na kraju svake godine izdaju dodatak sa podacima za određenu godinu.

Štrbac je istakao da u sklopu “Veritasa” pokušavaju da dokažu da Hrvati kroz opise dela svrstavaju nešto što nije ratni zločin u to krivično delo, te da navode da je ubijanje životinja i krađa bele tehnike ratni zločin, kao i da su za ta dela osudili ljude i kvalifikovali kao ratni zločin.

“Istoričari koji su pisali recenzije i koji su govorili na promociji knjige, smatraju da je ovo materijal koji će koristiti mnogi naučnici, koji se bave istorijom, demografijom, sociologijom i pravom, kao i da će to biti nezaobilazna knjiga”, kazao je Štrbac.

On je zaključio da je knjiga “poziv” da se nastavi sa istraživanjem rata devedesetih na području Hrvatske i nada se da će ona biti podstrek mnogim drugim naučnim radnicima.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.