D.I.C. Veritas

RTV, Tanjug, 24.11.2023, SPC prva verska organizacija protiv koje se u Hrvatskoj predlaže stečajni postupak

ZAGREB – Srpska pravoslavna crkva je prva od šezdesetak verskih organizacija u Hrvatskoj protiv koje se predlaže otvaranje stečajnog postupka, izjavio je direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac. On je rekao da postupak protiv Mitropolije zagrebačko-ljubljanske neće biti nastavljen ako izmiri dugovanja do 19. decembra, kada je zakazano ročište u Karlovcu gde Trgovački sud ima stalnu službu na kojem bi mogao da se proglasi stečaj nad ovom mitropolijom.

“Ako se otvori postupak pa plate u bilo kojoj fazi, što onda uključuje i određene sudske troškove, taj postupak se obustavlja, nema potrebe da se vodi”, naveo je Štrbac.

On je ukazao da je ranije, 4. oktobra, održano jedno ročište i da je sudskim rešenjem obustavljen skraćeni stečajni postupak nad dužnikom SPC, odnosno Mitropolijom koji je pokrenut na zahtev hrvatske Finansijske agencije (Fina), a odlučeno je da će postupak nastavljen “primenom opštih odredaba stečajnog zakona”.

Štrbac je napomenuo da se Stečajnom zakonu Hrvatske navodi da se predstečajni postupak može otvoriti kada sud utvrdi “postojanje preteće nesposobnosti za plaćanje”, a ona postoji ako se predlagaču učini da dužnik neće moći da po dospeću ispuni postojeće obaveze.

On je precizirao da se postupak otvara usled bojazni da dužnik neće moći da izmiri dugovanja, ali im je ostavljeno na volju da to plate, te dodao da mu je interesantno što je poziv za ročište postavljen na oglasnu tablu suda, jer se to čini kada se ne zna ime dužnika, a u ovom slučaju je sve jasno.

Štrbac je u izjavi za Srnu ocenio da Mitropolija zagrebačko-ljubljanska ima određene prihode od svoje imovine u Zagrebu, koju uglavnom iznajmljuje, te da su spekulacije da imaju problema sa naplatom od dužnika.

Trgovački sud u Zagrebu, stalna služba u Karlovcu, za 19. decembar zakazao je raspravu na kojoj bi mogao biti proglašen stečaj nad Mitropolijom zagrebačko-ljubljanskom u Hrvatskoj.

Iz SPC je saopšteno da se od Mitropolije traži da izmiri dug od 100.000 evra kao nadoknada za sudske troškove pričinjene tokom sudske parnice koju je pokrenula zbog rušenja rezidencija mitropolita zagrebačkih, sa muzejskom postavkom i bibliotekom 11. aprila 1992. godine.

U saopštenju je navedeno da je SPC parnicu izgubila, ali da će Crkva, mada je presuda nepravična, taj iznos platiti.

Hrvatska nastavlja da ignoriše činjenicu da je 1992. uništen Dvor mitropolije SPC

Istoričar Aleksandar Raković izjavio je danas da je Hrvatska i odlukom suda u Zagrebu kojom je Srpska pravoslavna crkva izgubila višegodišnju parnicu pokazala da i dalje ignoriše činjenicu da je 1992. godine uništen Dvor mitropolije, kada su stradali bogati muzejski eksponati i bogata biblioteka, i gura to pitanje pod “pod tepih”.

Raković je u izjavi za Tanjug ocenio da ga zato i ne čudi i odluka suda u Zagrebu da SPC treba da nadoknadi sudske troškove u visini od 100.000 evra.

Raković smatra da je najlakše, kako bi se “pod tepih” stavile brojne stvari, pa i miniranje Dvora Mitropolije i uništavanje bogate biblioteke i muzejske postavke, donositi odluke kojim se teret stavlja ne na hrvatsku državu već na SPC.

“Ne treba da čudi ništa što dolazi iz Hrvatske a nije pozitivno prema Srbima i srpskoj državi”, rekao je Raković.

To što je presuđeno i da crkva državi Hrvatskoj mora da nadoknadi sudske troškove od 100.000 evra jeste, kako Raković naglašava, ne samo nepravično već i nanosi štetu i nepravdu srpskoj crkvi.

On je rekao da se na takav način pravi problemi maskiraju i prebacuju na drugu stranu.

Raković kaže da SPC, kada je reč o troškovima koje bi trebalo da plati Hrvatskoj ako bude u obavezi, ima imovinu kojom to može da otplati.

“Treba očekivati da će se rad Mitropolije Zagrebačko-ljubljanske odvijati normalno i da Hrvatska neće posegnuti za radikalnim merama da Mitropoliju dovede u stečaj što bi se moglo smatrati neprijateljskim činom prema SPC i srpskom narodu u celini”, rekao je Raković.

Prema njegovim rečima, to bi bio nerazumni gest koji osujećuje svaku mogućnost dobrih odnosa Srbije i Hrvatske koji su, inače, kako je dodao, opterećeni.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.