D.I.C. Veritas

Са Богом и фашистима – немачко сведочанство о усташком геноциду над Србима

Karlhajnc Desner: Sa Bogom i fasistima - nemacko sevdocanstvo o genocidu nad Srbima
Снимак (титл  на српском) једне од 12 епизода ТВ серије разговора Питера Клајнерта и Маријан Тралау са немачким филозофом Карлхајнцом Дешнером на тему улоге Ватикана у историјским збивањима током десет векова, инспирисаних Дешнеровим монументалним делом „Криминална историја римских папа“ у (до сада) 10 томова, које је најављено књигом „С Богом и фашистима“ (1965).

 У епизоди „Са Богом и фашистима“ [Mit Gott und den Faschisten] К. Дешнер говори о хрватском усташком покрету у светлу ватиканске политике која је Латеранским споразумима (1929) озваничила Франка у Шпанији и Конкордатом са Немачком (1933) признала нацизам и Хитлера, као и о покушају наметања Конкордата Краљевини Југославији 1936/1937. године,  да би избијањем Другог светског рата подржала и признала Независну Државу Хрватску.

 

Карлхајнц Дешнер, приповедач, есејиста и књижевни критичар (ревалоризовао „фатално потцењене“ писце Роберта Музила и  Хермана Броха), пре свега је филозоф историје римокатоличке цркве. До сада је објавио педесетак књига које су превођене на европске и светске језике, а на српском (осим збирке „Ноћ око моје куће“, 1959), објављено је и његово двотомно капитално дело „Историја римских папа у 20. веку“ (2004). Због ове провокатине књиге о папама расистима и лихварима аутор је екскомунициран из римокатоличке цркве. Књига говори о томе како је Ватикан довео Хитлера на власт, као и о саучеснишву Ватикана у геноциду над Србима.

Серија „Предавања Карлхајца Дешнера о политици римокатоличке цркве у 20. веку“ приказана је у 12 петнаестоминутних епизода на Каналу 4 од краја 1992. до почетка 1994. године.

 

Извори:
Сајт Карлхајца Дешнера
Предраг Р. Драгић Кијук:  Реч унапред
(предговор у српском издању „Историје римских папа у 20. веку“)
Фотографија: Wikimedia Commons
Превод и титл на српском: Антицензор


Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.