D.I.C. Veritas

Saopštenje povodom hapšenja i zadržavanja u pritvoru Matić Slobodana

Danas je istražni sudija Županijskog suda u Slavonskom Brodu, Matić (Milenka) Slobodana (1962), Srbina i državljanina BiH iz Gradiške (RS), nakon saslušanja, i dalje zadržao u pritvoru u Požegi.

Inače, Matića je uhapsila hrvatska policija 3. marta ove godine na graničnom prelazu Stara Gradiška, tako što ga je, prilikom ulaska iz RS u Hrvatsku,  ujutro u dva sata “skinula” iz autobusa, koji je saobraćao na relaciji Gradiška – Beograd. Uhapšen je po rješenju Županijskog suda u Požegi od 4. novembra 1993. godine.

Istim rješenjem protiv Matić Slobodana te Nebojše Petkovića, Predraga Guskića, Čedomira Jagličića, Miroslava Šućura i Bogdana Popovića, otvorena je istraga, a terete se da su, kao pripadnici tzv. “milicije SAO Krajine”, bez ikakvih zakonskih osnova, zatvarali u bivši KPD Stara Gradiška civilne osobe hrvatske nacionalnosti, prema kojima su prilikom ispitivanja  primjenjivali silu, pa su tako od zadobijenih tjelesnih povreda šestorica i umrli, čime su počinili krivično djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava – ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Istraga u ovom predmetu je 17. decembra iste godine stavljena u prekid, u kojoj fazi se nalazila sve do danas. Po osnivanju Županijskog suda u Slavonskom Brodu (2008), pomenuti predmet je prešao u nadležnost tog sudu.

Pored imena i prezimena Slobodana Matića u istražnom rješenju navodi se samo zadnje prebivalište u Novoj Topoli kod Bosanske Gradiške, dok su ostali podaci nepoznati.

Problem je u tome što uhapšeni Matić nikada nije bio u sastavu milicije SAO Krajine, nikada nije radio u zatvoru Stara Gradiška i nikada nije stanovao u Novoj Topoli. Iako se radi o očitoj grešci u identitetu, na koju se svo vrijeme i uhapšeni Matić pozivao, tek je danas, četrnaesti dan po hapšenju, izveden pred istražnog sudiju, koji ga je, uprkos priloženoj dokumentaciji o kretanju u službi i vojsci i svim dosadašnjim adresama stanovanja, i dalje zadržao u pritvoru.

Na posljednjem spisku Državnog odvjetništva RH, iz januara 2011. godine, nalazi se ukupno 1.549 lica procesuiranih za ratne zločine, od kojih je pod istragom 397 (od toga istraga u prekidu za 111 lica), 603 su pod optužbom dok ih je 569 osuđeno. Za svima procesuiranima u odsustvu raspisane su nacionalne, a za velikom većinom i međunarodne potjernice. Na tom spisku procesuiranih ima mnogo lica sa nepotpunim podacima, što dovodi do hapšenja pogrešnih (nevinih) ljudi.

Za ovih četrnaest dana od kada je uhapšen Matić Slobodan, niko, osim njegove porodice, iako se radi o nevinom čovjeku, nije pokazao bilo kakav interes.

Beograd, 14.03.2012.

P R E D S J E D N I K
Savo Štrbac

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.