D.I.C. Veritas

Saopštenje povodom hapšenja Jovice Vinčića

Dana 28. jula 2012. godine u 8.30 sati granična policija BiH uhapsila je Jovicu Vinčića (45) Srbina iz Gline, državljanina Republike Srbije, prilikom ulaska iz Republike Srpske u Republiku Srbiju  na graničnom prelazu Rača.

Županijski sud u Sisku presudom iz 1993. godine Jovicu Vinčića i još 18 lica osudio je na maksimalne kazne od po 20 godina zatvora zbog krivičnog djela ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, navodno počinjenog u avgustu 1991. godine u selima Maja i Svračica na Baniji, a Biro interpola Zagreb za svima njima je odavno raspisao Interpolove potjernice.

Vrhovni sud RH rješenjem od 16. juna 2009. godine dozvolio je obnovu postupka protiv svih osuđenika iz gore navedene prvostepene presude, pa je sud prvog stepena, rješenjem od 14.12.2009. godine, obustavio krivični postupak i ukinuo raniju osuđujuću presudu protiv Vinčića i ostalih saoptuženika, osim Španović Milana.

Naime, Milan Španović je 13.06.2006. godine uhapšen u Velikoj Britaniji i ekstradiran u Hrvatsku 22. avgusta 2009. godine, a na ponovljenom Županijski sud u Sisku mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od tri godine i pet mjeseci, taman onoliko koliko je proveo u ekstradicionom pritvoru u Velikoj Britaniji i u istražnom zatvoru u Hrvatskoj. U međuvremenu je Vrhovni sud RH, rješenjem od 28. septembra 2010. godine, ukinuo tu prvostepenu presudu Španoviću i predmet vratio na ponovno suđenje, s tim da postupak još nije okončan.

Obustavu postupka prati i povlačenje potjernice, našto je računao i Jovica Vinčić kada se, tri dana prije hapšenja uputio u BiH, takođe preko Rače, koju je bez ikakvih problema i taj dan, kao i mnogo puta prije toga prešao.

Pošto se u vrijeme hapšenja Vinčić i dalje nalazio na Interpolovoj potjernici, nameće se zaključak da je Biro interpola Zagreb, namjerno ili nenamjerno, propustio da obavijesti Sekreterijat Interpola, a samim tim i sve njegove članice, o povlačenju potjernice protiv Vinčića i saoptuženika, što je još jedna velika blamaža hrvatskog pravosuđa kada su u pitanju progoni Srba preko Interpola. Podsjećamo i na”grešku u identitetu” prilikom hapšenja Bosnić Mile u Londonu u martu 2010. godine.

Inače, uhapšeni Jovica Vinčić je do avgusta 1995. godine živio u selu Dragotina kod Gline, kada je pred hrvatskom “Olujom” izbjegao u Republiku Srbiju, gdje je najprije dobio izbjeglički status a u međuvremenu i državljanstvo. U Srbiji se i oženio i dobio sina (15) i kćer (12), koji su nas i obavijestili o njegovom hapšenju i zatražili pomoć pri rješavanju ovog problema.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svjeta je do sada uhapšeno 117 Srba iz Hrvatske, od kojih su  34 ekstradirani u Hrvatsku. Od ekstradiranih do sada je protiv 14-ice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru. Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske.

 Beograd, 30.07.2012.

 P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.