D.I.C. Veritas

Saopštenje povodom suđenja Milanu Španoviću

 Svi mediji u regionu prenijeli su vijest da je 14. marta ove godine “bivši pripadnik srpske paravojske Milan Španović na zagrebačkom Županijskom sudu nepravosnažno oslobođen optužbe za ratni zločin protiv hrvatskih civila u avgustu 1991. godine u selu Maja kod Gline”, uz napomenu da mu je ovo treće suđenje i da ga je Velika Britanija izručila Hrvatskoj nakon što je uhapšen u krađi.

Pošto ovako prenesena vijest ne odražava pravo stanje stvari u slučaju “Španović”, VERITAS, koji je pratio cijeli tok suđenja, a u nekim fazama i aktivno učestvovao, smatra svojom obavezom, a u interesu istine i pravde, da reaguje na tu vijest.

Milan Španović je Srbin iz Gline sa Banije. I njega je, poput mnogih Krajišnika, „Oluja“ u avgustu 1995. godine “oduvala” u Srbiju. U toku 1997. godine podigao je hrvatske dokumente u Istočnoj Slavoniji, dok je ovo područje bilo pod UNTAES-om, sa kojima je, sa suprugom i dvoje djece, došao 1998. godine u London i, odmah po dolasku na aerodrom, bacivši te dokumente, zatražio azil. Prošao je, kao i nekoliko hiljada njegovih zemljaka, postupak dobijanja azila. I kada je konačno, u toku 2005. godine dobio “zeleni karton”, podnio je i zahtjev za državljanstvo Velike Britanije. I dok je 13. juna 2006. godine, obavljao kupovinu u jednom supermarketu, uhapsila ga je policija i odvela u zatvor. Objasnili su mu da je uhapšen po Interpolovoj potjernici koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, počinjenog u avgustu 1991. godine u selima Maji i Svračici na području opštine Glina.

Njegovo hapšenje su zabilježili i svi svjetski mediji. Zbog mjesta hapšenja, namjerno ili nenamjerno, vijest je sadržavala i informaciju da je uhapšen u krađi i da je tek potom utvrđeno da se nalazi na IP. Iako ta informacija o krađi nije tačna, još uvijek mu se pripisuje, naročito u hrvatskim medijima.

U novembru iste godine ukinut mu je pritvor uz kauciju od 5.000 funti, uz obavezu da nosi „elektronsku ogrlicu” za nadzor. Relativno brzo zakazano je i ročište na sudu Vestminster u Londonu u vezi ekstradicije. Opet je bio pod pažnjom medija, koji su i njega i porodicu mu pratili u „stopu“. Nisu mu dali mira ni u kući ni van kuće. Svi su htjeli slikati ratnog zločinca i razgovarati sa članovima njegove porodice i sa komšijama.

U martu 2007. godine Londonski sud je odbio zahtjev Hrvatske za ekstradiciju uz obrazloženje da je od događaja prošlo dosta vremena i da u Hrvatskoj ne bi imao fer i pošteno suđenje. Ova odluka je ponovo bila u žiži javnosti. U Hrvatskoj je dočekana „na nož“. Poslije te odluke, po nalogu suda, Španoviću je skinuta „ogrlica“. Sada se mogao slobodno kretati, izuzev noću kada je morao biti u kući.

No, po žalbi tužioca, viši sud je, opet relativno brzo, ukinuo tu odluku i predmet vratio istom sudu na ponovno odlučivanje, koji je ovaj put odlučio da su ispunjeni uslovi za  njegovo izručenje u Hrvatsku, koje je i uslijedilo 22. avgusta 2009. godine.

Županijski sud u Sisku presudom iz 1993. godine, osudio je 19 Srba, među kojima i Španovića, na po 20 godina zatvora, zbog krivičnog djela ratnog zločina nad civilnim stanovništvom sa kompletnom analizom dokaza od jedne rečenice koja glasi: “Tokom postupka provedeni dokaz saslušanjem svjedoka Mićija Milana te čitanje službenih bilježaka sadržanih na listu 1-23 spisa K-101/92 Vojnog suda u Zagrebu, koji prileži ovom temeljnom spisu, sud smatra detaljno i uvjerljivo potkrepljenim sve navode optužnice“. Na osnovu ovakvog obrazloženja izrečena je kazna od ukupno 380 godina zatvora.

Ova presuda je kao svojevrsni pravosudni raritet obišla svijet i svuda je bila izvrgnuta podsmjehu.

Hrvatsko tužilaštvo je, čim su se stekli zakonski uslovi, po službenoj dužnosti podnijelo zahtjev za obnovu posutpka u ovom predmetu, a Vrhovni sud je rješenjem od 16. juna 2009. godine dozvolio obnovu postupka protiv svih osuđenika iz gore navedene presude, pa je sud prvog stepena, rješenjem od 14.12.2009. godine, obustavio krivični postupak i ukinuo raniju osuđujuću presudu protiv svih, osim Španović Milana.

Po izručenju u Hrvatsku, a na ponovljenom suđenju, Županijski sud u Sisku je Španoviću izrekao kaznu zatvora u trajanju od tri godine i pet mjeseci, taman onoliko koliko je proveo u ekstradicionom pritvoru u Velikoj Britaniji i u istražnom zatvoru u Hrvatskoj, koju je Vrhovni sud RH, rješenjem od 28. septembra 2010. godine, ukinuo i predmet vratio na ponovno suđenje, koje je kao što se i očekivalo, završilo oslobađajućom presudom.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svjeta je do sada uhapšeno 117 Srba iz Hrvatske, od kojih su  35 ekstradirani u Hrvatsku. Od ekstradiranih do sada su sedmorica oslobođeni optužbe, dok je protiv osmorice optužba odbijena ili je postupak obustavljen nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru. Ovoliki broj oslobađajućih presuda i obustava postupka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske.

Beograd, 15.03.2013.

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.