D.I.C. Veritas

SAOPŠTENJE U VEZI SLUČAJA MILE DAKIĆA

Danas je Županijski sud u Karlovcu Milu Dakića (81) Srbina iz Vojnića, državljaninu Republike Srbije, produžio istražni zatvor za još dva mjeseca zbog opasnosti od bijega i istovremeno odbio ponudu odbrane za zamjenu istražnog zatvora za jemstvo u iznosu od milion kuna u nekretninama.

Dakić je uhapšen 26.05.2011. godine prilikom ulaska iz Republike Srpske u Republiku Srbiju  na graničnom prelazu Rača, na osnovu međunarodne potjernice raspisane od strane Biroa Interpola Zagreb, a po odluci Suda BiH izručen u Hrvatsku 11. avgusta 2011. godine.

Županijski sud u Karlovcu presudom iz 1999. godine proglasio je krivim  Milu Dakića što je “početkom mjeseca avgusta 1991. godina na području Vojnića nagovarao okrivljene Dušana Tomića, Milu Tomića, Darka Kresojevića, Đorđa Radujkića i Stanka Tomića, koje je on okupio oko sebe, da u Budačkoj Rijeci, gdje obično stoje pripadnici policijeke patrole PU Karlovačke, saobraćajne policije i kontrološu saobraćaj, postave zasjedu, sačekaju iste i poubijaju sve policajce koji su se tu zateknu”, što su gore pomenuti i uradili tako što su 4. avgusta 1991. godine pucali na četvoricu pripadnika policijske patrole, kojom prilikom su trojica zadobili smrtonosne, a jedan teške  fizičke povrede. Svi pomenuti su zbog toga djela, koje je u odnosu na Dakića kvalifikovano kao podstrekavanje na ubistvo, a u odnosu na ostale kao ubistvo u pokušaju i ubistvo, takođe u odsutnosti, osuđeni na po 20 godina zatvora i za svima su bile raspisane interplove potjernice, da bi u odnosu na Darka Kresojevića, Đorđa Radujkića i Stanka Tomića Vrhovni sud u trećem stepenu, u februaru 2011. godine, ukinuo presudu prvostepenog i drugostepenog suda i predmet vratio na ponovno suđenje.

U međuvremenu je, 30. januara 2012. godine, francuska policija uhapsila i optuženog Radujković Đorđa (43), Srbina iz Podgorja, opština Karlovac, u mjestu Nim na jugu Francuske, takođe na osnovu međunarodne potjernice raspisane od strane Biroa Interpola Zagreb. Protiv Radujkovića je ekstradicioni postupak pred nadležnim sudom u Francuskoj u toku, s tim da je nakon petnaest dana provedenih u ekstradicionom pritvoru pustio da se brani sa slobode.

U međuvremenu je i Županijski sud u Karlovcu, odobrio Dakiću s obzirom da je suđen u odsustvu obnovu postupka, te prihvatio njegov zahtjev za razdvajanje postupka u odnosu na ostalu trojicu optuženika i zakazao glavni pretres za 17. i 18. aprila 2012. godine, na kojem će biti saslušano četrdesetak svjedoka, od kojih je polovinu predložila odbrana.

Inače, uhapšeni Mile Dakić je istoričar, političar i autor pjesama i knjiga, porijeklom iz sela Utinja na Kordunu. Bio je profesor u Karlovcu, upravnik Narodnog sveučilišta i direktor Memorijalnog parka Petrova Gora. Od 1974. do 1987. bio je predsjednik Skupštine opštine Vojnić.  Kasnije postaje predsjednik Jugoslavenske samostalne demokratske stranke u Hrvatskoj, zatim potpredsjednik Srpskog nacionalnog vijeća SAO Krajine 1990/1991. Osnivač je radio stanice Glas Petrove Gore 1973. godine, zatim srpske RTV Petrova Gora 1991. Od 1992. do 1995. bio je predsjednik Komisije za ratne i zločine genocida RSK.

Dakić je u avgustu 1995. godine u Velikom egzodusu Krajišnika, sa suprugom i maloljetnom kćerkom,  stigao u Srbiju, gdje je stekao državljanstvo Srbije i gdje od 1997. vodi Udruženja za pomoć izbjeglicama i prognanicima iz Hrvatske.

S obzirom na kvalifikaciju djela, Dakić i saoptuženi ne nalaze se na Spisku od 1549 procesuiranih lica za ratne zločine u  RH.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svjeta je do sada uhapšena 115 Srba iz Hrvatske, od kojih su  34 ekstradirani u Hrvatsku. Od ekstradiranih do sada je protiv 13-ice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru. Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske.

Beograd, 09.03.2012.

P R E D S J E D N I K
Savo Štrbac

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.