D.I.C. Veritas

“Sense”, 15.04.2012. Sledeće sedmice u Tribunalu SUĐENJE KARADŽIĆU I IZJAŠNJAVANJE ŠEŠELJA

U skraćenoj radnoj sedmici, koja zbog obeležavanja pravoslavnog uskrsa počinje u utorak, u sudnicama će se pojaviti samo dvojica optuženih: Radovan Karadžić, na čijem će suđenju svedočiti bivši vojno-obaveštajni analitičar tužilaštva Ričard Batler, te Vojislav Šešelj, koji bi trebalo da se ponovo izjasni da li je kriv ili nevin po trećoj optužnici za nepoštovanje suda

U završnici svog dokaznog postupka na suđenju Radovanu Karadžiću, tužilac će sledeće sedmice izvesti samo jednog svedoka: Ričarda Batlera/Richard Butler, oficira Službe za nacionalnu bezbednost SAD i bivšeg vojno-obaveštajnog analitičara tužilaštva. Batler je od aprila 1997. do novembra 2003. godine bio uključen u tribunalovu srebreničku istragu, sa zadatkom da analizira pravnu regulativu na kojoj se zasnivalo funkcionisanje Vojske RS, zatim njenu organizacionu i komandnu strukturu, kao i ulogu, ovlašćenja i odgovornosti njenih zapovednika – od brigada, preko korpusa, do Glavnog štaba VRS. U tom postupku Batler je analizirao informacije iz svih izvora: dokumente zaplenjene u štabovima VRS, presretnute radio-komunikacije, izjave svedoka i učesnika pojedinih događaja, vazdušne i video snimke zbivanja u području Srebrenice u leto 1995. godine, kao i informacije iz takozvanih otvorenih izvora poput štampe.

 

O zaključcima tih analiza Batler je svedočio na svim dosadašnjim “srebreničkim suđenjima” pred Tribunalom. S obzirom na značaj njegovog iskaza, veće je naložilo da vojno-obaveštajni analitičar na suđenju Karadžiću svedoči “uživo”, a svakoj od strana je za njegovo glavno i unakrsno ispitivanje dodeljeno po osam sati.

Osim Karadžića, u sudnici će se sledeće sedmice pojaviti i lider srpskih radikala Vojislav Šešelj, koji u Pritvorskoj jedinici UN čeka izricanje presude u svom “glavnom predmetu”, po optužnici za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini. Šešelj će u utorak 17. aprila posle podne biti pozvan da se treći put izjasni po trećoj optužnici za nepoštovanje suda, podignutoj prošle godine zbog upornog oglušivanja optuženog o naloge veća da sa svoje internet stranice ukloni poverljive informacije o zaštićenim svedocima optužbe. Po prethodne dve optužnice za nepoštovanje suda Šešelj je osuđen na 15 i 18 meseci zatvora, a sudije se još nisu izjasnile kada će i kako služiti te kazne: da li “paralelno” sa eventualnom kaznom u “glavnom predmetu” ili – kako je tražilo tužilaštvo – “konsekutivno” odnosno nakon odslužene “glavne kazne”.

Imajući u vidu trenutak u kojem će se održati Šešeljevo treće izjašnjavanje o trećoj optužnici za nepoštovanje suda, može se očekivati da će optuženi pokušati da u sudnici održi svojevrsni “predizborni miting” podrške radikalskim kandidatima na predstojećim parlamentarnim i predsedničkim izborima u Srbiji. Pod uslovom, naravno, da to dozvole sudije koje se, do sada, nisu pokazale previše uspešnim u sprečavanju Šešeljevih zloupotreba sudskog postupka.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.