D.I.C. Veritas

Sense tribunal, 02.09.2013., FORENZIČKI DOKAZI IZ PRVE FAZE SREBRENIČKE ISTRAGE

Peruanski forenzički antropolog Hoze Barajbar opisao metodologiju kojom su utvrđeni starost, pol i minimalan broj od 2.541 leševa srebreničkih Bošnjaka ekshumiranih od 1996. do 2001. godine

 

Dokazni postupak optužbe na suđenju Ratku Mladiću nastavljen je iskazom forenzičkog antropologa iz Perua Hozea Pabla Barajbara/Jose Pablo Baraybar. On je od 1996. do 2002. godine kao član istražnog tima optužbe Haškog tribunala učestvovao u ekshumacijama grobnica sa srebreničkim žrtvama u istočnoj Bosni, između ostalog na lokalitetima Nova Kasaba, Konjević Polje i Glogova.

U dokaze je uvršten transkript njegovog iskaza u predmetu Radislava Krstića iz 2000. godine, ekspertski izveštaj, kao i više izveštaja sa ekshumacija na pomenutim lokalitetima. Osim suđenja Krstiću, Barajbar je o posledicama događaja nakon pada Srebrenice svedočio u još tri haška predmeta, a u dva procesa u kojima se sudilo bivšim srpskim zvaničnicima dao je iskaze o ekshumacijama masovnih grobnica u Srbiji gde su bili pokopani albanski civili sa Kosova.

Peruanski stručnjak je danas naveo da su do 2001. godine iz grobnica u istočnoj Bosni ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 2.541 osobe. Radi se o minimalnom broju, odnosno o “konzervativnoj proceni”, izvedenoj na osnovu utvrđivanja broja istog tipa kostiju u jednoj grobnici, poput butne kosti jedne noge ili prvog vratnog pršljena. Taj broj se od odlaska Barajbara iz tužiočevog istražnog tima značajno povećao, a DNK analiza je doživela veliki napredak, pa je do danas ne samo ekshumirano već i identifikovano 6.849 srebreničkih žrtava. Tu brojku je u nedavnom iskazu na suđenju Mladiću naveo bivši haški istražitelj Dušan Janc.

U unakrsnom ispitivanju branilac Miodrag Stojanović je dokazivao da u grobnicama na čijim ekshumacijama je radio Barajbar nisu pokopani samo leševi Srebreničana streljanih u julu 1995. godine, već da ima i onih koji su poginuli u borbama. Teza odbrane je da je vojska bosanskih Srba, kojom je komandovao optuženi, u sklopu asanacije terena sakupila i pokopala leševe pripadnika Armije BiH koji su ubijeni u borbama pri pokušaju proboja iz Srebrenice.

Branilac je sugerisao da su u grobnicu “Nova Kasaba 8” pokopani leševi ubijenih vojnika, budući da se u blizini nalazi put kojim su prolazili prilikom proboja ka Tuzli. Barajbar je objasnio da su u toj grobnici pronađene ukupno 33 osobe i da su u donjem sloju otkrivene grane i lišće vrbe. Kaže da je obilaskom šire okoline utvrdio da se jedino drvo vrbe nalazi na lokalitetu poznatom kao “Nova Kasaba 5”. Kaže da su tamo pronađene čaure metaka, kao i tragovi rovokopača pa pretpostavlja da je tu došlo do streljanja i da su potom tela prebačena stotinak metara dalje u masovnu grobnicu “Nova Kasaba 8”. Svedok nije mogao sa sigurnošću da kaže zašto tela nisu pokopana na mestu streljanja, ali pretpostavlja da se radi o prikrivanju zločina, jer se mesto egzekucije nalazi neposredno pored puta.

Iskaz peruanskog forenzičkog antropologa će biti okončan sutra ujutro, a uslediće svedočenje američkog vojno-obaveštajnog analitičara Ričarda Batlera/Richard Butler.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.