D.I.C. Veritas

Hrvatska agresija na Zapadnu Slavoniju, maj 1995 – Filmska arhiva VERITAS

Hrvatska agresija na UN zaštićenu zonu Zapadnu Slavoniju, tada u sastavu Republike Srpske Krajine, počela je 1. maja 1995, uz prećutnu saglasnost snaga UN koje su obezbeđivale ovu IN zaštićenu zonu.

Tokom ove hrvatske vojne operacije tokom 1. i 2. maja 1995. godine ubijeno ili nestalo 283 Srba i proterano oko 15.000, za šta niko nije odgovarao.

Protiv Srba u Zapadnoj Slavoniji krenulo je više od 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga. Snage UN, koje su hrvatski generali na vreme upozorili, tada su se povukle, prepuštajući narod na milost i nemilost agresoru.

 

Narod Zapadne Slavonije krenuo je u egzodus prema Republici Srpskoj, a na putu prema mostu spasa do reke Save sustizale su ih – avionske bombe, maljutke iz helikoptera, topovske granate i snajperski meci.

Oko 1.450 pripadnika Srpske vojske Krajine je zarobljeno, većina na prevaru uz pomoć snaga UN. Hrvatski sudovi su osudili veliki broj zarobljenih Srba, a nekoliko desetina zarobljenika prošlo je višegodišnje torture u zloglasnoj „Lori“ u Splitu, Lepoglavi i Virovitici.

Civili koji nisu napustili svoja ognjišta smešteni su u logore, a za to vreme pravoslavni hramovi i srpska imanja su opljačkana i uništena. Uskoro su i oni, uz pomoć snaga UN i humanitarnih organizacija, prevezeni u RS i Srbiju, a od njih se u Hrvatsku vratilo tek oko 1.500.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.