D.I.C. Veritas

Sense tribunal, 11.11.2015., MLADIĆEVA “KRAJINSKA UVERTIRA” ZA BOSNU

Tokom iskaza predsednika organizacije “Veritas” Save Štrpca, tužilac sugerisao da je Ratko Mladić dok je bio komandant Kninskog korpusa JNA 1991. učestvovao u zločinima nad tamošnjim Hrvatima i nagovestio kako će se ponašati kao komandant srpske vojske u BiH, a svedok odgovarao da je zločina bilo na svim stranama i da su akcije protiv Hrvata preduzimane u sklopu deblokade kasarni JNA.

Na pomen Stipe Mesića, optuženi glasno uzviknuo: “Ustaša!”

Svedočeći o Ratku Mladiću iz vremena kada je bio komandant Kninskog korpusa JNA, svedok odbrane Savo Štrbac ga je opisao kao “taktičnog i mudrog oficira”. Štrbac u odbranu Mladića govori u svojstvu bivšeg bezbednjaka Teritorijalne odbrane Benkovca, predsednika Komisije za razmenu, sekretara krajinske vlade i aktuelnog predsednika nevladine organizacije “Veritas”, koja se bavi popisom srpskih žrtava u Hrvatskoj.

U unakrsnom ispitivanju tužilac je ukazivao na tamniju stranu Mladićevog angažmana u ratu u Hrvatskoj. Sugerisao je da je njegovim dolaskom na čelo Kninskog korpusa promenjen kurs ponašanja JNA koja se odrekla neutralnosti i otvoreno stavila na stranu Srba. U intervjuu bivšeg krajinskog predsednika Milana Martića televiziji BBC iz 1994. godine, koji je predočila optužba, navodi se da je Mladić po dolasku u Knin “ulio Srbima samopouzdanje” i “otvoreno rekao da su oni u pravu”. Štrbac, međutim, tvrdi da je JNA bila neutralna do sredine septembra 1991. godine, kada je hrvatska strana odlučila da blokira kasarne jugoslovenske vojske u celoj republici.

Kada je JNA stala na stranu Srba Mladićev korpus je, po dokazima optužbe, učestvovao u napadima na hrvatska sela u kojima su počinjeni brojni zločini nad civilima i sprovedeno etničko čišćenje Krajine. U prilog tome, tužilac je u dokaze uveo više dokumenata, među kojima je novinski članak iz oktobra 1991. u kojem, po informacijama zagrebačkog “Večernjeg lista” Mladić obećava da Drniš više nikada neće biti hrvatski grad i da će se zvati “Ratkovo”. Zatim video snimak iz septembra iste godine u kojem predstavnicima Sinja preti da, ako ne ispune njegove zahteve, dotadašnja razaranja sela Kijevo, Vrlika i grada Šibenika neće biti “ni slika” onoga što će učiniti njima. Zatim preti da će Sinju isključiti vodu i struju, što sve, po tužiocu, predstavlja pokaznu vežbu onoga što će kasnije raditi u BiH kao komandant Glavnog štaba VRS.

Krajem septembra i početkom oktobra 1991. Mladić je naredio granatiranje starog gradskog jezgra Zadra, a zatim 18. novembra, kako se navodi u njegovom dnevniku, i napad na sela Škabrnja i Nadin. Po izveštaju hrvatskog medicinskog tima, u Škabrnji je ubijeno najmanje 44, a u Nadinu 7 osoba, starosne dobi od 23 do 92 godine, od čega je bilo pola žena, a nekoliko žrtava je pre ubistva mučeno.

Većinu ovih navoda svedok nije poricao, ali je uvek naglašavao da je žrtava bilo na obe strane i da “niko nije te ljude pobio na spavanju” nego u borbi, a da li se radilo o zločinima, to po njemu treba da utvrdi sud. Branilac je u dodatnom ispitivanju ukazao, a svedok prihvatio, da su pomenute akcije Mladićevog korpusa sprovođene sa ciljem deblokade puteva ili kasarni i drugih objekata JNA u Krajini i Dalmaciji. Zanimljivo je da je jedno od pitanja bilo i ko je u vreme počinjenja navedenih zločina bio predsedavajući Predsedništva SFRJ i vrhovni komandant JNA, samim tim i nadređen Mladiću. Svedok je odgovorio “Stipe Mesić”, a optuženi se, iako mu je strogo zabranjeno da govori glasno u sudnici, nadovezao uzvikom: “Ustaša!”

Pred kraj današnjeg zasedanja na klupu za svedoke je vraćen Dragan Kijac, bivši načelnik Resora državne bezbednosti MUP Republike Srpske čiji je iskaz prekinut 21. oktobra.

 

VIDEO: Snimak svedočenja Save  Štrbca

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.