D.I.C. Veritas

Sense tribunal, 22.05.2016., Sledeće sedmice u Tribunalu “STATUSNA SEDMICA”

Konferencije o stanju u postupku u predmetima Jovice Stanišića i Franka Simatovića, Miće Stanišića i Stojana župljanina, kao i šestorice bivših čelnika Herceg Bosne predvođenih Jadrankom Prlićem

Za sledeću su sedmicu u Tribunalu i Mehanizmu za međunarodne krivične sudove zakazane tri konferencije o stanju u postupku.

U ponedeljak 23. maja održaće se statusna konferencija u predmetu bivših šefova Državne bezbednosti Srbije, Jovice Stanišića i Franka Simatovića, koji nakon poništene oslobađajuće presude čekaju novo suđenje pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove. Na konferenciji će se raspravljati o toku priprema za novo suđenje i mogućem datumu njegovog početka. Optuženi Stanišić i Simatović su od decembra prošle godine na privremenoj slobodi u Srbiji.

Za sredu 25. maja u Tribunalu su zakazane dve statusne konferencije. U sudnici će se, najpre, pojaviti bivši zvaničnici policije bosanskih Srba Mićo Stanišić i Stojan Župljanin, koji u tribunalovom pritvoru čekaju izricanje presude žalbenog veća. Prvostepenom presudom Stanišić i Župljanin su, podsetimo, osuđeni na po 22 godine zatvora. Na žalbenoj raspravi, održanoj u decembru prošle godine, tužilaštvo je zahtevalo oštrije kazne za obojicu optuženih, dok je odbrana tražila obustavu postupka zbog navodne pristrasnosti sudije Harhofa/Harhoff koji je učestvovao u donošenju prvostepene presude ili, barem, blaže kazne Stanišiću i Župljaninu. U sredu bi se moglo znati kada će biti izrečena presuda žalbenog veća.

Konačno, u sredu u 11 sati, održaće se konferencija o stanju u žalbenom postupku u predmetu šestorice bivših čelnika Herceg Bosne, osuđenih za zločine počinjene tokom hrvatsko-muslimanskog sukoba 1993. i 1994. godine. Prvostepenom presudom iz maja 2013. godine, bivši premijer Herceg Bosne Jadranko Prlić je osuđen na 25 godina zatvora, ministar odbrane Bruno Stojić i zapovednici HVO Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, zapovednik Vojne policije Valentin Ćorić na 16 a šef ureda HVO za razmenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora. Očekuje se da će žalbena rasprava biti održana u drugoj polovini ove godine, dok je izricanje konačne presude planirano za novembar 2017. godine.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.