D.I.C. Veritas

Serbian Times, 19. 07. 2023, NASTAVLJA SE TEROR NAD SRBIMA U HRVATSKOJ: Milenko osuđen na 5 godina iako je već oslobođen zbog istog “zločina”!

Dokumentaciono informativni centar “Veritas” oglasio se povodom osuđujuće presude Srbinu Milenku Mariću, a njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

Ovih dana je pred Županijskim sudom u Osijeku u potpunoj medijskoj tišini održan glavni pretres u drugom ponovljenom procesu Srbinu Milenku Mariću (1959) iz Belog Manastira zbog krivičnog djela ratnog zločina nad civilima navodno počinjenog u Baranji u jesen 1991. u kojem mu je proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Proces protiv Marića interesantan je i zbog toga što je za isti događaj dva puta ekstradiran iz Velike Britanije u Hrvatsku, i obe ekstradicije su bile medijski bučno popraćene a suđenja i izricanja presuda odvijala su se u potpunoj medijskoj tišini.

Inače, Županijsko državno odvjetništvo iz Osijeka 3. aprila 2001. godine podiglo je optužnicu protiv 58 Srba sa područja Baranje zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civila, po kojoj je Milenko Marić, nakon provedenog suđenja u odsustvu, osuđen na maksimalnih 20 godina zatvora.

Marić je poslije “mirne reintegracije” SBO u ustavno pravni poredak RH (u januaru 1998) iselio u Veliku Britaniju gdje je zasnovao i porodicu.

Na osnovu “evropskog naloga za hapšenje” kojeg je za njim raspisalo hrvatsko pravosuđe, Marić je prvi put uhapšen u Velikoj Britaniji 7. juna 2015, odakle je u Hrvatsku izručen u januaru 2017. godine. Nakon ekstradicije dopuštena mu je obnova postupka, a Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je po izručenju izmjenilo i specifikovalo optužnicu protiv Marića, kojom ga tereti da je u ljeto i jesen 1991, kao pripadnik paramilicijskih snaga (stanica milicije Beli Manastir), privodio civile u stanicu u zatvor i na saslušanja, tukao ih i maltretirao (navode se imena 6 civilnih osoba). Protiv njega se na osnovu izmijenjene i specifikovane optužnice proveo razdvojeni postupak.

Dana 13. septembra 2017. saslušanjem svjedoka koji je kao pripadnik MUP-a RH bio zatočen u Belom Manastiru u avgustu 1991., završen je dokazni postupak u tom krivičnom predmetu. Svjedok je iskazao kako mu je opt. Milenko Marić tokom zatočenja pomagao donoseći mu hranu i vodu te ga i na druge načine pokušavo zaštititi. Nakon toga svjedočenja vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Osijeku donijelo je presudu kojom je optuženi Marić, zbog nedostatka dokaza, oslobođen od optužbe i istovremeno mu ukinuo istražni zatvor, nakon črga se vratio porodici u V. Britaniju.

Vrhovni sud Republike Hrvtaske na sjednici održanoj 25. aprila 2018. prihvatio je žalbu državnog odvjetnika, ukinuo prvostepenu presudu i predmet uputio na ponovno suđenje pred posve izmijenjeno vijeće. U svojoj odluci Vrhovni sud utvrđuje da je prvostepeni sud učinio bitnu procesnu povredu koja se sastoji u tome što je izreka presude protivurječna razlozima presude – prvostepeni sud je oslobađajuću presudu u cijelosti zasnovao na odredbi da nije dokazano da je optuženi počinio djelo za koje se optužuje, a trebao ju je temeljiti na odrebi da radnja izvršenja, na koju se poziva optužba, nema obilježja krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Pošto se Marić nije odazivao pozivu na ročišta u ponovljenom postupku, hrvatska je za njim izdala potjernicu, na osnovu koje je ponovo uhapšen u Velikoj Britaniji, koja ga je 5. aprila ove godine po drugi put izručila Hrvatskoj. Ovo drugo Marićevo izručenje popratili su i međunarodni i domaći mediji u smislu da se izručuje “opasni ratni zločinac“.

„Nastavljamo da radimo sa partnerima za sprovođenje zakona na nacionalnom i međunarodnom planu kako bismo uklonili opasne prestupnike i osigurali da ljudi budu privedeni pravdi”, prenio je BBC izjavu Sare Bejker iz policije Derbišira u Velikoj Britaniji prilikom Marićevog izručenja u aprilu ove godine.

Koliko je opasan taj “prestupnik” vidi se i po tome što niko od medija, ni iz Velike Britanije ni iz Hrvatske ni iz Srbije, nije pratio ovo drugo ponovljeno suđenje pred Županijskim sudom u Osijeku.

I kada se očekivalo da će zbog formalnog propusta novo pretresno vijeće Županijskog suda u Osijeku, po instrukcijama Vrhovnog suda, ponovo donijeti oslobađajuću presudu, usljedio je neočekivani obrat – proglašen je krivim i osuđen na pet godina zatvora, na minimalnu kaznu propisanu po hrvatskom zakonu za kriv. djelo ratnih zločina, koja je ujedno i minimalna kazna za obavezno određivanje istražnog zatvora.

Interesantno je istaći da sudeće vijeće, prema Veritasovim saznanjima, nije čak utvrdilo koliko je opt. Marić ukupno do sada proveo u ekstradicionom zatvoru u Velikoj Britaniji i u istražnom zatvoru u Hrvatskoj, u oba navrata, iako po računici odbrane postoji mogućnost da to prelazi kaznu od pet godina koja mu je izrečena u ovom drugom ponovljenom suđenju.

Na osnovu međunarodnih poternica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svijeta je do sada, po „Veritasvoj” evidenciji, uhapšeno najmanje 187 Srba, od kojih su 74 ekstradirana u Hrvatsku. Od izručenih do sada je protiv njih 30 postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru. Trenutno se u hrvatskim zatvorima zbog krivičnih dela ratnih zločina nalazi 33 osobe srpske nacionalnosti, od kojih je 16 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.