D.I.C. Veritas

СРНА, 08.07.2024, Непрекидна суђења Србима постала рутина

БЕОГРАД, 8. ЈУЛА /СРНА/ – Непрекидна процесуирања Срба и некадашњих припадника ЈНА за наводне ратне злочине постала су рутина у Хрватској, па се за њих ни медији више не интересују, попут поступка против осморице Срба код Белог Манастира, саопштио је Информационо-документациони центар “Веритас”.

У првој половини јула ове године пред четири жупанијска суда у Хрватској у предметима ратних злочина заказана су рочишта за главни претрес у 16 предмета којима је обухваћено укупно 48 оптужених, сви некадашњи припадници бивше ЈНА и Српске војске Крајине. Осморици се суди у присуству, од којих су двојица у истражном затвору, а осталима у одсуству. “Сва суђења одржавају се у потпуној медијској тишини.

Tо значи да су процесуирања Срба и припадника ЈНА пред хрватским правосудним органима за кривична дјела ратних злочина постала рутина и свакодневница попут саобраћајки па се за њих више не интересуји ни медији у Хрватској и ван ње”, наводи “Веритас”.

Позивајући се на своју евиденцију, “Веритас” истиче да је на основу међународних потјерница, које је расписало хрватско правосуђе, широм свијета до сада ухапшено најмање 192 Срба, од којих је 79 екстрадирано у Хрватску. Tренутно се у хрватским затворима, под оптужбом за ратни злочин, налази 27 особа српске националности, од којих је 14 правоснажно осуђено, док су остали под истрагом, оптужбом или чекају правоснажност пресуде.

“Веритас” наводи и примјер поступка против осморице Срба против којих је Жупанијско тужилаштво у Осјеку 17. јуна подигло оптужницу због наводног ратног злочина против цивилног становништва. Окривљенима се на терет ставља да су од 15. августа до 20. новембра 1991. године у Каранцу као припадници Територијалне одбране наводно злостављали 17 цивила, који су због трауме и страха иселили из тог мјеста.

Идентетит оптужених није наведен у оптужници, од којих четворица нису доспупна хрватском правосуђу, а тројица се већ налазе у хрватским затворима.

“Веритас” је саопштио имена шесторице – Бошко Ђурковић /89/, Боро Марушић /64/, Жарко Стригић /67/, Миленко Марић /65/, Саво Јоковић /57/ и Бошко Јоковић, сви из Каранца код Белог Манастира, од којих најмање тројица имају и држављанство Србије.

У хрватском затвору је Миленко Марић, који је у априлу 2023. године други пут изручен из Велике Британије за кривично дјело за које је први пут био неправоснажно ослобођен, а други пут неправоснажно осуђен на пет година затвора.

У затвору су и Саво Јоковић, као и његов брат Бошко Јоковић, док Боро Марушић, ухапшен у Великој Британији чека у кућном притвору изручење у Хрватску.

Из “Веритаса” су истакли да је подизање оптужнице против осморице Срба пропратило тек неколико медија у Хрватској, а у Србији нико, док хапшења оптуженика нико није попратио.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.