D.I.C. Veritas

Serbian Times, 23. 08. 2022, SRBIN IZ ČIKAGA UHAPŠEN U HRVATSKOJ: Dobio 15 dana zatvora zbog slike Draže Mihailovića na Fejsbuku! [Galerija]

Hrvatska policija uhapsila je u Kninu Srboljuba Popratnjaka iz Čikaga, a sudija po kratkom postupku osudile na 15 dana zatvora, a kao razlog navedeno je to što je na svom Fejsbuk profilu objavio naslovnu stranu američkog magazina “Tajm” iz 1942. godine sa slikom Draže Mihailovića.

U saopštenju Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” navodi se da su pre nekoliko dana hrvatski mediji objavili kao udarnu vest da je policija u Kninu sprovela kriminalističku istragu protiv 55-godišnjeg muškarca sa prebivalištem u SAD zbog kršenja javnog reda i mira.

Mediji su, ne navodeći identitet uhapšenog Srbina, javili da je “utvrđeno da je on tokom avgusta 2019. i jula 2021. godine na svom profilu na društvenim mrežama, iz mržnje objavljivao sadržaje koji vređaju nacionalne osećaje građana Republike Hrvatske, pa mu je sud u Šibeniku odredio pritvor od 15 dana”.

– Njegov krimen je taj što je objavio sliku Draže Mihailovića, i to onu iz magazina Tajm, iz čega bi se moglo zaključiti da su im i Amerikanci povredili nacionalna osećanja – navodi “Veritas” pozivajući se na informacije dobijene od Srboljubove porodice i njegovih prijatelja iz Čikaga.

Druga inkriminišuća slika, zbog koje Hrvati terete Srbina, snimljena je u Četničkom Domu u Indijani, koji pripada organizaciji koja je legalna u SAD-u i, koju američka vlada smatra za saveznike iz Drugog svetskog rata”.

– U pozadini te slike je Dražin portret na zidu. Usput, čovek se zove i Srboljub, pa bi i njegovo ime isto moglo da vređa nacionalne osećaje Hrvata – navode iz “Veritasa”.

Kako se ističe, Popratnjak na Fejsbuku nije ni direktno ni indirektno spominjao niti vređao Hrvate, nijednom rečenicom, što se može videti i iz njegovog profila.

“Ovo je već druga slična kazna nad Srbima poreklom iz Krajine. Hrvatska vlast je našla efikasan način zaštite od eventualnog povratka mlađih generacija krajiških Srba na pradedovska ognjišta”, ocenili su u “Veritasu”.

“Ovde u Čikagu se i bivša predsednica Hrvatske Kolinda slikala ispod Pavelićeve slike – to ne vređa nacionalna osećanja Srba, Jevreja i Roma? I ne samo ona već i brojni hrvatski ministri, pa i premijeri prilikom posete Americi!” – navodi se u mejlu porodice i prijatelja iz Čikaga.

Napominje se i da je porodica Popratnjak svake godine iz Amerike odlazila u rodni kraj i da do sada nikada nisu imali problema, “što znači da Srbi iz Krajine, kada odlaze tamo, uvek mogu da očekuju slična iznenađenja”.

“Veritas” naglašava da je presudu Popratnjaku donela sudija Prekršajnog suda u Šibeniku Mirjana Belamarić, na, kako su rekli Srbi povratnici u tom kraju “iznenađenje i kninskih policajaca, koji su ga hapsili i kriminalistički istraživali”.

Ista sudija je i tokom 2017. godine za isti prekršaj osudila i Srbina Mladena Lošića (46) rodom iz Oćestova kod Knina, koji je iz Srbije, gde živi kao izbeglica od avgusta 1995. godine, došao da obiđe rodni kraj.

Njegov “greh” je bio što je na svom Fejsbuku objavio tri fotografije, jednu na kojoj se nalazi sa više osoba sa zastavom četničkog Ravnogorskog pokreta, drugu na kojoj je četnički vojvoda pop Đujić i treću na kojoj je srpski košarkaš Raduljica sa četničkom šubarom na glavi i kokardom sa “ćiriličnim natpisom” – “Vrati se vojvodo na Dinaru ponovo”, za koji je dobio 16 dana zatvora.
Antonije Kovačević

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.