D.I.C. Veritas

Šibenik.in, 09.03.2019, Grafiti nepismenih ljubitelja fašizma i nacizma pojavili se na Šubićevcu uoči preznetacije projekta obnove spomen parka strijeljanima [Foto]

Detalje uređenja Spomen – parka strijeljanim antifašistima u Drugome svjetskome ratu na Šubićevcu, koji bi do ljeta sljedeće godine konačno trebao biti uređen, jutros je kolegama i zainteresiranoj javnosti predstavio Zoran Restović, predsjednik lokalnih antifašista.

Aktere tog još ranije najavljenog skupa dočekale su jutros na Šubićevcu nacističke i fašističke poruke kojima su nagrđeni spomenici žrtvama fašističkog terora, i to ušato slovo ‘U’ te kukasti križevi ispisani naopako. Osim po krivim svastikama, svoju neobrazovanost vandali su otkrili i unošenjem znaka ‘anarchy’ u natpis na glavnom zidu spomen parka, ‘Ovo za Madrid', kojim su se vjerojatno htjeli osvetiti za nedavno šaranje po grobu Ante Pavelića u Madridu. Pojam ‘anarhija', netko bi im trebao reći, definitivno ne ide uz slavljenje fašizma.

Restović je na Šubićevcu opširno govorio o projektu i planovima uređenja donedavno zapuštenog spomen parka kipara Koste Angeli Radovanija i arhiteksta Zdenka Kolacija, otvorenog 1962. godine. Vrijednost radova je oko 2 milijuna kuna, a gradska poduzeća već su počela s uređenjem zelenih površina i pristupnih putova.

Unutar prostora, koji će biti zaštićen i zatvoren, bit će više tematskih cjelina, a uglavnom će se obnavljati novcem donatora i kroz crowdfunding kampanju, sve kako bi u kolovozu 2020. godine preuređeni spomen park mogao biti otvoren.

Ideja je da to bude uz nastup Manu Chaoa, glazbenika poznatog po antifašističkom aktivizmu.

 

A.Pa.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.