D.I.C. Veritas

Šibenik.in, 19.09.2018, Rođen u Đevrskama, živi u Australiji

Podignuta optužnica protiv srpskog vojnog policajca koji je 1991. protutenkovskim minama razorio crkvu u Čistoj Velikoj

Zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Čistoj Velikoj koje je u studenom 1991. počinio državljanin Srbije i Australije protiv njega je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo optužnicu pred tamošnjim Županijskim sudom.

- U konkretnom spisu Županijsko državno odvjetništvo u Splitu, u kojem je upućen u rad zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Šibeniku, nakon dovršene istrage, podignulo je dana 13. kolovoza optužnicu pred Županijskim sudom u Splitu protiv državljanina Srbije i Australije sa prebivalištem u Australiji rođenim 1951. godine zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl.120. st. 2. OKZ RH – doznajemo od Emilija Kalabrića, glasnogovornika Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku.

Optuženom se stavlja na teret da je u studenom 1991. godine u Čistoj Velikoj kao pripadnik Vojne policije 2.brigade Teritorijalne obrane koja je bila u sastavu 9. korpusa Knin, tzv. ‘INA', u crkvu Svete Ane postavio i aktivirao dvije protutenkovske mine, a uslijed eksplozije je crkva u cijelosti srušena pa je tako kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata i okupacije izvršio napad na objekt posebno zaštićen međunarodnim pravom.

Riječ je o državljaninu Srbije, rođenom u Đevrskama, koji ima i australsko državljanstvo gdje trenutačno i živi.

Inače, crkva sv. Ane u Čisti Velikoj izgrađena je 1968. godine, a nakon što je do temelja srušena u Domovinskom ratu od 2001. do 2003. godine sagrađena je nova crkva na drugom mjestu.

Podsjetimo, od 1991. godine u Hrvatskoj je zbog ratnih zločina pokrenut kazneni postupak protiv 3.556 osoba, a protiv njih 125 postupak se vodio zbog zločina počinjenih na šibenskom području, stoji u izvješću Državnog odvjetništva objavljenom prošle godine.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.