D.I.C. Veritas

SibenskiPortal.hr, 10.05.2022, Osumnjičenici se od Oluje nisu vratli u Knin ŽDO Split otvorio je istragu zbog smaknuća 65-godišnjeg civila u Mratovu 1993. godine

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu otvorilo je istragu protiv dvojice državljana Hrvatske i Srbije zbog postojanja osnovane sumnje da su početkom 1993. kao pripadnici 75. motorizirane brigade vojske Srpske vojske Krajine počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom u okupiranom selu Mratovo u općini Promina. Sumnjiči ih se za kazneno djelo iz Osnovnog krivičnog zakona RH za koje mogu biti osuđeni na najmanje pet godina zatvora ili kaznom zatvora od dvadeset godina.

Kako navodi DORH postoji osnovana sumnja da su 27. siječnja 1993. godine u zaseoku Džaje, kao pripadnici paravojne postrojbe 75. motorizirane brigade vojske takozvane Republike Srpske Krajine, tukli i zlostavljali 65-godišnjeg civila hrvatske nacionalnosti, a potom ga izveli iz kuće i na otvorenom prostoru ispucali iz automatske puške više hitaca u njega. Čovjek je preminuo na mjestu događaja.

Osumnjičenici su iz Knina i, kako se neslužbeno doznaje, premda imaju hrvatsko državljanstvo, od Oluje ne borave u Hrvatskoj. Županijsko državno odvjetništvo predložilo je određivanje istražnog zatvora.

Inače, na Braniteljskom portalu navedeno je kako su U selu Mratovo u ožujku 1993. dvojicu mještana ubili četnici Jovica Bojanić i Đuro Dujaković pripadnici 75. mtbr.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.