D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija, 01.12.2021, Preokret na suđenju u Splitu!

Hrvatska je raspisala tjeralicu za Vujnovićem, uhićen je u Frankfurtu, a sada ga je sutkinja Rupić oslobodila: Nema dokaza da ste počinili zločin ili da ste bili član vojske ‘Krajine‘

Nakon što je na prvom suđenju prije 24 godine u Šibeniku bio osuđen na deset godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, 56-godišnji državljanin SAD-a Duško Vujnović u srijedu je na splitskom Županijskom sudu nepravomoćno oslobođen krivnje! Vujnovića se teretilo da je 12. studenog 1993. godine oko 15 sati u Drnišu, zajedno s Jovom Matićem i Stevom Potkonjakom, tijekom oružanog sukoba RH i naoružanih odmetničkih jedinica tzv. Republike Srpske Krajine, zlostavljao civila Ivana Radasa.

Sva trojica su, po optužnici, bili odjeveni u odore tzv. Vojske RSK i naoružani automatskim puškama te su upali u Radasovu kuću tražeći od njega da im da vina. Kad je on rekao da nema vina, izudarali su ga rukama, nogama i kundacima pušaka, a Matić mu je nožem odrezao dio uha. Potom su izašli iz kuće te su ih uhitili pripadnici Stanice javne bezbjednosti Drniš. Radas je u tom zlostavljnju zadobio teške ozljede odnosno slomljeno mu je nekoliko rebara i naneseni su mu brojni krvni podljevi, a obzirom da je bio lošeg zdravstvenog stanja, umro je u kninskoj bolnici dan poslije događaja.

Na šibenskom Županijskom sudu sva su trojica u prosincu 1997. godine bila u odsutnosti osuđena na po deset godina zatvora. Tu je presudu u cijelosti potvrdio Vrhovni sud sredinom veljače 2000. godine.

Vujnović, koji je živio u Chicagu, je postao dostupan hrvatskim organima gonjenja nakon što je uhićen po Europskom uhidbenom nalogu sredinom kolovoza prošle godine u zračnoj luci u Frankfurtu. Krajem studenoga iste godine je izručen Hrvatskoj te je, nakon što je došao u splitski zatvor, zatražio i dobio obnovu postupka.

- Oslobađamo vas optužbe jer nema dokaza da ste počinili djelo na način kako vam se stavlja na teret. Jedino novo u svemu je bila vaša obrana koju ste detaljno i iscrpno iznijeli pred sudom i koju smo prihvatili u cijelosti. U njoj je navedeno kako su sva tri okrivljena zajedno ušla u Radasovu kuću, ali je okrivljeni Vujnović, nakon što su se ovi počeli neugodno ponašati, izašao iz kuće i nije sudjelovao u ničemu što se kasnije događalo niti je vidio što se zbivalo.

Prihvatili smo vašu obranu jer je iz svih podataka i iskaza svjedoka, koje nismo ovdje mogli ispitati jer su preminuli, nije dokazano da je počinio kazneno djelo. Također, nije ničim dokazano niti utvrđeno da je okrivljeni bio pripadnik vojske tzv. RSK niti da je bio u uniformi i imao oružje te prilike – kazala je u obrazloženju presude sutkinja Ivona Rupić koja je Vujnoviću ukinula istražni zatvor.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.