D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija, 03.04.2015. Ako ubojica nije bio u HV-u, kako je postao vojni invalid?!

ZLOČIN U OLUJI

Između 15 osoba nestalih u Domovinskom ratu, i to redom srpskih civila ubijenih nakon Oluje, za koje su obitelji u srijedu u Zagrebu dobile potvrdu o identifikaciji, nalaze se i ostaci Janka Čakića, ubijenog u svojoj kući u Đevrskama 20. kolovoza 1995. godine. Gotovo istovremeno, obitelj žrtve dobila je dopis od Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku kojim se obavještavaju kako je odbijen njihov zahtjev za mirnim rješenjem spora.

Obitelj, naime, traži odštetu od Republike Hrvatske jer je Čakića ubila osoba u uniformi Hrvatske vojske. Prema pojašnjenju Državnog odvjetništva, nastupila je zastara potraživanja, te ne postoji ni odgovornost Republike Hrvatske za štetu uzrokovanu od strane pripadnika oružanih i redarstvenih snaga, jer ne postoji dokaz da je ubojstvo počinio pripadnik HV-a. Riječ je o nekih 850.000 kuna, ako je suditi po dosadašnjoj sudskoj praksi.

Očito, riječ je o iznosu zbog kojeg se je DORH voljan upustiti u dokazivanje činjenica koje su već temeljito dokazane u presudi počinitelju ubojstva, i time riskira da osim odštete država plati i lijepe troškove postupka suprotnoj strani, i kamate.

Prema presudi Županijskog suda u Zadru od 17. listopada 1996. godine, Čakića je ubila osoba u odori Hrvatske vojske hicem iz puške u glavu. Ubojica je osuđen na šest godina zatvora. Čakić je ostao nakon Oluje u svojoj kući, nije bio vojna osoba, a ubijen je jer je, tako je poslije tvrdio ubojica, na sebi imao košulju vojske tzv. Krajine.

Nakon zločina, ubojica je zapalio kuću u kojoj se nalazilo tijelo nesretnog čovjeka. Od dosuđenih šest godina zatvora, odslužio je samo tri, jer mu je polovicu kazne pomilovanjem oprostio tadašnji predsjednik Republike dr. Franjo Tuđman.

Ono što upada u oči sa zapisnika o suđenju je činjenica da je optuženi sam isticao kako je u vrijeme ubojstva bio pripadnik HV-a, pa je tako bio zadužen za čuvanje jednog mosta u blizini Kistanja kao i, s ostatkom svoje grupe, i za “čišćenje” okolnog područja.

Napad bombom

Na dan zločina, međutim, počinitelj ubojstva zaprimljen je na kirurgiji Opće bolnice Knin, gdje je dovezen s ranama od eksplozije bombe. Prema zapisu s kirurgije, stradao je u napadu bombom na cesti Kistanje – Knin, kod sela Očestova.

U tom selu istog dana ubijena je 73-godišnja Jeka Tanjga, a za čije je ubojstvo, ovaj put na cijelih godinu i pol dana zatvora, osuđen jedan od ljudi koji su s ubojicom Janka Čakića tog dana, pijani i drogirani, “češljali” teren. Temeljem toga ranjavanja počinitelj zločina ostvario je sve pogodnosti statusa vojnog invalida.

S druge strane, DORH se upire svim snagama dokazati kako on u vrijeme zločina nije bio pripadnik HV-a. Na taj način opet rade njemu u korist, jer bi u slučaju da se ipak dokaže da je bio u vojsci država odštetu potraživala od počinitelja zločina.

Marijo Kavain

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.