D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija, 08.05.2018, Bivši oficir JNA osuđen za granatiranje Šibenika u kojem je poginula jedna žena: Bio sam vojnik. Dogodio se rat koji nitko nije želio…

Bivši oficir JNA Milan Pavlović (73), zvani Paja, osuđen je na splitskom Županijskom sudu na četiri i pol godine zatvora zbog sudjelovanja u granatiranju Šibenika u rujnu 1991. godine, kada su razrušeni brojni sakralni, kulturni, gospodarski i stambeni objekti, te je od posljedica granatiranja poginula i jedna žena.

Pavlović je još u srpnju 1992. godine bio osuđen na 15 godina zatvora u odsutnosti zbog istih djela, a tada je bio jedan od okrivljenih u predmetu “Mladić i drugi”. Nakon što ga je Crna Gora izručila Hrvatskoj u lipnju 2017. godine, Pavlović je tražio obnovu postupka, koja mu je i odobrena.

Optužnica ga je teretila da je sudjelovao u združenom napadu na civile te civilne, kulturne, industrijske i gospodarske objekte u Šibeniku od 16. do 23. rujna 1991. godine. Pavlović je, tada kao zapovjednik topničke baterije, zajedno s Ratkom Mladićem, Slavkom Lisicom i četvoricom visokih časnika JNA, naređivao topničke napade.

Osim materijalne štete, od granate je poginula Marija Krainz, koja je tada bila u svom stanu na Njegoševu trgu. Pavlović je na suđenju praktično priznao optužnicu kazavši da je prihvaća.

– Činjenica je da sam kao pripadnik JNA sudjelovao u granatiranju Šibenika te time izazvao posljedice navedene u optužnici. Međutim, moram navesti da u Šibenik nisam došao ratovati. Bio sam vojnik profesionalac, pohađao sam vojne škole i učen sam biti častan vojnik i časnik. Dogodio se rat koji nitko nije želio. Kao zapovjednik topničke baterije dobivao sam zapovijedi koje sam morao izvršavati, a i sam sam podređenima izdavao zapovijedi koje su se morale izvršavati. Žao mi je zbog toga. Imam troje djece i ozbiljne zdravstvene probleme – rekao je Pavlović, kojem je, odlukom suca Vladimira Živaljića, produljen istražni zatvor.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.