D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija, 12.06.2012., Bivša policajka na suđenju za zločin u Sisku: “Razmišljala sam – što manje znam, to bolje”

Svjedočenjem troje bivših policajaca PU Sisak iz ratnih 1991. i 1992. godine u Osijeku je nastavljeno suđenje za ratni zločin Vladimiru Milankoviću i Dragi Bošnjaku, a jedna od svjedokinja bila je i Rozalija Šaban Božić, koja je u vrijeme Domovinskog rata bila zadužena za slučajeve gospodarskog kriminala, no zbog manjka ljudi modala je ići i na očevide koji su u konačnici imali smrtni ishod za neke od pretučenih i zlostavljanih pripadnika sprske nacionalne manjine s područja Siska i Banovina.

Danas umirovljena, bivša policajka, tako je bila na očevidu kada je pretučen vozač autobusa Vlado Božić, koji je kasnije od zadobivenih ozljeda preminuo u bolnici. Iako o njegovom premlaćivanju nije iznijela neka neposredna saznanja, njezino svjedočenje više je govorilo o atmosferi na ratom obuhvaćenom području Siska i Banovine.

- Nitko od tri osobe koje sam zatekla kada sam stigla na mjesto događaja nije htio sa mnom razgovarati tako da se na očevidu nije moglo mnogo učiniti. Nisam se čak ni usudila otići u obližnji Vatrogasni dom, u kojem je bila vojska, i vjerujte mi i danas kada pričam o tome počnem drhtati. Bila sam jedina žena i ne mogu ni izgovoriti kakve su mi „epitete“ izgovarali. Zbog toga sam kazala da je najbolje da mi odemo i da se na očevid pošalje nekoga drugoga – ispričala je Šaban Božić, jedna od više od 150 svjedoka koji će biti saslušani na ovom suđenju.

- Moje razmišljanje tada je bilo „što manje znam, to bolje.“ Ne znam niti što je u lipnju 1991. Godine radio Vladimir Milanković, ali meni nije davao nikakve zapovijedi – dodala je svjedokinja.

Milankovića, kao bivšeg zamjenika načelnika PU Sisak i Bošnjaka, koji je bio pripadnik Specijalne jedinice policije tereti se za smrt ukupno 24 civila srpske nacionalnosti.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.