D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija, 13.07.2015., Optuženi zapovjednici nekadašnje JNA zbog ratnog zločina na benkovačkom području

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je nakon provedene istrage podiglo optužnicu protiv sedmorice državljana Republike Srbije (1947., 1963., 1960., 1948., 1956., 1946. i 1947.) i jednog državljanina Republike Bosne i Hercegovine (1961.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. u svezi s člankom 28. stavak 2. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

Okrivljenicima se stavlja na teret da su od srpnja 1991. do ožujka 1993. godine kao pripadnici tadašnje JNA postupali protivno IV Ženevskoj konvenciji o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i Dopunskog Protokola I uz Ženevsku konvenciju od 12. kolovoza 1949. na području tadašnje općine Benkovac, i to mjesta Polače, Bulića, Lišana Ostorvačkih, Vukšića, Korlata, Šopota, Raštevića, Jagodnje Donje, Lepurima, Pristegu, Škabrnji, Nadinu, Pridrazi, Smilčiću, Paljuvu, Podgradini, Zemuniku Donjem, Zemuniku Gornjem, Popovićima, Podgrađu, Perušiću, Rodaljicama, Lisičići, Proviću, Dobropoljcima, Vrani, Podlugu te tadašnje općine Obrovac i to mjesta Meki Doci, Kruševa, Bruške, Zatona Obrovačkog i Medviđe.

Tereti ih se da su kao zapovjednici tadašnje JNA; za vrijeme i nakon napada, s ciljem zastrašivanja i protjerivanja civilnog stanovništva hrvatske nacionalnosti, tijekom napada i okupacije tih područja, dopustili ubijanja, silovanja, mučenja, nečovječna postupanja prema civilnom stanovništvu, kao i uništavanje i teška oštećenja imovine.

Okrivljenici nisu poduzeli mjere kako bi spriječili počinitelje; vojnike i policajce kojima su zapovijedali, već su dopustili postupke svojih podređenih i na taj način počinitelje dodatno motivirali da tako postupaju,  uslijed čega je ubijeno najmanje 214 osoba, prema civilnom stanovništvu se nečovječno postupalo i nanesene su mu velike patnje, teško je tjelesno ozlijeđeno najmanje 19 osoba,  silovano je najmanje pet ženskih osoba, te uništeno i teško oštećeno 9575 stambenih i gospodarskih objekata.

 


Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.