D.I.C. Veritas

“Slobodna dalmacija”, 13.08.2012. Zbog ubojstva kod Drinovaca Konačno tjeralica za srpskim ratnim zločincem iz Bačića – Bobanom Arsićem

Na temelju naloga Županijskog suda u Splitu, MUP je napokon ovih dana raspisao međunarodnu tjeralicu za Bobanom Arsićem iz Zaječara, protiv kojeg se vodi istraga zbog ubojstva Mate i Marije Bačić 13. siječnja 1992. godine u zaseoku Bačići kod Drinovaca.

Vijest o raspisanoj tjeralici sama po sebi ne bi bila čudna kad ne bi bila riječ o jednom od najbolje dokumentiranih ratnih zločina počinjenih na području tzv. SAO Krajine, o kojem je i “Slobodna” pisala nekoliko puta, kada od naloga Županijskog suda pa do njegova ispunjenja ne bi prošlo cijelih osam godina, te kada protiv ubojice – 20 godina nakon ubojstva – istraga još uvijek ne bi trajala.

Priznao ubojstvo

Konačni je apsurd i činjenica da su vlasti tzv. Krajine u vrijeme zločina provele detaljnu istragu i identificirale počinitelja ubojstva, koji je zločin i priznao.

U međuvremenu, dok se osam godina čekala međunarodna potraga, kretanje Bobana Arsića, pripadnika zloglasne Srpske garde, bilo je dobro poznato srpskim vlastima, kao i vlastima u BiH. Kretao se između rodnog Zaječara i Doboja u BiH, no u nedostatku tjeralice nije bilo ni osnova za njegovo uhićenje. Nakon raspisivanja tjeralice, po neslužbenim informacijama do kojih je došla rodbina ubijenih, pobjegao je iz BiH, navodno u Azerbajdžan.

Mate i Marija Bačić ubijeni su u svom domu u koji je Arsić, tijekom pretresa hrvatskih kuća, bacio ručnu bombu, da bi zatim nesretne supružnike dokrajčio hicima iz automatske puške. Vojna policija i istražni sudac “SAO Krajine” detaljno su zabilježili mjesto događaja, izuzeli čahure i druge materijalne dokaze, načinjen je i detaljni fotoelaborat. Svi ti dokazni materijali poslije Oluje su zaplijenjeni i dostavljeni Županijskom sudu i Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku. Osim toga, u Beogradu je saslušan i neposredni svjedok ubojstva Nebojša Marinković.

Istraga je zatim prebačena na Županijski sud u Splitu. Posebno je apsurdna priča s tjeralicom: nakon naloga suda, MUP je raspisao samo potragu za područje Hrvatske.

Tek u kolovozu 2010. godine Državno odvjetništvo od Tužilaštva za ratne zločine Srbije traži utvrđivanje točne adrese okrivljenog. Odgovor stiže u siječnju sljedeće godine, no DORH potom od srbijanskih kolega traži dostavljanje izvoda iz matične knjige rođenih kako bi se utvrdio točan datum rođenja. Traženi izvod dostavljen je u srpnju prošle godine, a međunarodna tjeralica raspisana je tek godinu dana kasnije!

Kako je to moguće?

- Ne znam kako je uopće sve to moguće – komentirao nam je Šime Bačić, sin ubijenih. Sa sinom Ivicom pokazuje gomile prikupljenih dokumenata.

- Mi samo želimo da se krivac kazni, ali očito to ne ide tako. Više smo problema imali mi kada smo se obraćali našim sudovima nego taj zločinac. Na svaki upit koji smo uputili srbijanskom tužiteljstvu dobili smo odgovor u roku od dva tjedna, a naši neće uopće da odgovore – kaže Šime. Prema podacima koje imaju, Arsić je iz BiH pobjegao 19. srpnja, a tjeralica je raspisana dva dana kasnije.

- Nije to slučajno – kažu Bačići.

– Ne vjerujemo više nikome ništa! Uistinu, tek je na inzistiranje obitelji stradalih, kao i njihova susjeda Ivice Bačića, sud uopće saslušao neke od očevidaca zločina. Primjerice, majku Ivice Bačića, koja je do detalja opisala zbivanja kobnog dana.

U prepisci s tužiteljima i sudovima u Hrvatskoj, te s tužiteljstvom Srbije, prikupili su gomilu dokumenata. Ponekad je ta prepiska bila i neugodna, a domaća policija i Državno odvjetništvo pokazali su da, u neugodnim situacijama, mogu reagirati vrlo brzo. Tako su Ivici Bačiću, koji obitelji stradalih pomaže u potrazi za pravdom, upali u premetačinu kuće uz pojašnjenje, kako stoji u nalogu, da prikuplja dokumentaciju kojom želi diskreditirati pravosudne dužnosnike i dužnosnike vlasti RH. Istodobno, Bobana Arsića, dvostrukog ubojicu, hrvatska država ničim nije ometala u svakodnevnom životu.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.