D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija, 18.04.2016., Veljko Marić privremeno pušten na slobodu

Hrvatski branitelj Veljko Marić, koji u glinskoj kaznionici služi ostatak kazne na koju je osuđen u Srbiji zbog ratnog zločina, u ponedjeljak je radi liječenja privremeno pušten na slobodu.

U Ministarstvu pravosuđa neslužbeno se doznaje da je Marić od danas na prekidu kazne.

HRT je objavio, pozivajući se na njegovu suprugu, da je Marić pušten na slobodu radi liječenja i da se za tri mjeseca mora vratiti na izdržavanje kazne.

Marić je prije nekoliko tjedana, po pisanju medija, na vlastiti zahtjev vraćen iz zatvorske bolnice u Zagrebu u kaznionicu u Glini.

MedIji su tada objavili da Marić smatra kako u zatvorskoj bolnici u Svetoošimunskoj ionako ne može dobiti adekvatno liječenje, pa mu je bolje biti u Glini gdje ima veću mogućnost komunikacije.

Marić je lani na Županijskom sudu u Sisku u studenom podnio zahtjev za prekidom kazne zbog liječenja u drugoj bolnici.

On je u Srbiji osuđen na 12 godina zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, odnosno ubojstvo civila Petra Slijepčevića u listopadu 1991. na području Grubišnog Polja.

Prvostupanjsku odluku vijeća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u ožujku 2012. potvrdio je i Prizivni sud, nakon čega je Marić upućen na izdržavanje zatvorske kazne u Sremsku Mitrovicu.

Srbija ga je izručila hrvatskim pravosudnim vlastima lani početkom lipnja, nakon što je odbijeno više zahtjeva za njegovim izručenjem.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.