D.I.C. Veritas

“Slobodna dalmacija”, 19.04.2012. Identificirani posmrtni ostaci 21. osobe žrtava Domovinskog rata

Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu danas su članovi obitelji identificirali ostatke 21 osobe – žrtava Domovinskog rata, većinom civila, ekshumiranih iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica u Hrvatskoj te preuzetih iz Srbije.

Identificirani su posmrtni ostaci osam osoba žrtava Domovinskog rata 1991./1992. te njih 13 iz 1995. godine.

Ministar branitelja Predrag Matić pozdravio je članove obitelji u ime Vlade RH i Ministarstva branitelja i istaknuo da su oni danas na kraju dugog puta te poručio da će se vlada ponašati s dostojnim pijetetom i poštovanjem prema svim mrtvima i poginulima. “Svi zaslužuju jednaki tretman i na taj način će se vlada i odnositi prema svim žrtvama ratova – Domovinskog rata, ali i svih ratova na području bivše Jugoslavije gdje god su bili posmrtni ostatci. Razlike nema, prema svima će se ponašati i postupati jednako”, istaknuo je ministar Matić.

Najavio je da žele otkriti sve posmrtne ostatke svih poginulih na području Hrvatske za vrijeme Domovinskog rata te zamolio obitelji da im u tome pruže pomoć. “Iako smo u svijetu prepoznati kao država koja je pronašla više od 80 posto nestalih osoba za vrijeme prošloga rata, s time se ne zadovoljavamo i želimo da svaka obitelj pronađe posmrtne ostatke svojih mrtvih, da ih može dostojno pokopati, da se može otići na grob zapaliti svijeća”, rekao je, dodajući kako ne prave razliku tko je poginuo, kada je poginuo, zbog čega je poginuo te da žele sve pronaći.

Matić je najavio da od danas kreću s novom akcijom – odlazak na teren zajedno s predstavnicima Uprave za zatočene i nestale te lokalnih zajednica na svim područjima gdje je bio prošli rat kako bi se, bez obzira na nacionalnost, vjersku pripadnost i bilo koju drugu pripadnost, pronašlo što je moguće više nestalih s ovih područja.

“Znamo da nažalost nikada nećemo pronaći sve, ali mi se nećemo smiriti dok postoji i posljednja nada da se pronađu posmrtni ostatci svih osoba i mi ćemo ustrajati na tome”, poručio je ministar Matić.

Pomoćnik ministra pukovnik Ivan Grujić izvijestio je da u ovom trenutku imamo 1761 nestalu osobu, i to 984 iz razdoblja 1991./1992. te 777 iz razdoblja 1995. Dodao je da je u dosadašnjem procesu ekshumirano ukupno 4694 posmrtnih ostataka, a od toga je identificirano 3816 žrtava.

Za sve te posmrtne ostatke postoje rezultati DNA, ali se ne mogu svi identificirati zato što neke obitelji nisu dale krv ni njima ni međunarodnoj komisiji za traženje nestalih osoba pa ih ne mogu usporediti i doći do konačnih rezultata, rekao je.

Obitelji koje su danas pozvane na identifikaciju žive na području BiH, Srbije i Hrvatske, a posmrtni ostatci 22 osobe pronađeni su na području hrvatskog Podunavlja, Sisačko-moslavačke županije, zadarskog zaleđa, a jedna je žrtva preuzeta iz Srbije jer su njezini posmrtni ostatci pronađeni u Novome Sadu.

Grujić je rekao je da su prije desetak godina spoznali da je na teritoriju Srbije oko 300 neidentificiranih posmrtnih ostataka te su otvorili proces i uspjeli se dogovoriti o ekshumacijama na tom području. Istaknuo je da su dosad već više od 200 posmrtnih ostataka dovezli iz Srbije i predali obiteljima, a među njima su bili i ljudi koji su bili i u logorima.

Današnjoj identifikaciji nazočili su i promatrači komisije za nestale osobe iz Republike Srbije i promatrači Instituta za nestale osobe iz Bosne i Hercegovine, Međunarodnog odbora Crvenog križa i Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba.

Bila je predviđena identifikacija posmrtnih ostataka 22 osobe, ali je identificirana 21 zato što jedna obitelj nije mogla doći.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.