D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija, 28.09.2020, Plenković u Varivodama: Ovdje je počinjen težak zločin protiv nevinih ljudi. Kao predsjednik hrvatske Vlade, duboko žalim zbog toga i izražavam sućut

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je na komemoraciji u Varivodama, koju Općina Kistanje i Srpsko narodno vijeće priređuju u spomen na ubojstvo devetero srpskih civila 28. rujna 1995., 50-ak dana nakon oslobodilačke akcije “Oluja”.

Dan prije, sedmero staraca ubijeno je na kućnom pragu u obližnjem Gošiću, no za oba zločina još uvijek nitko nije osuđen, a država je obiteljima isplatila novčanu odštetu.

Otkako je na poziv Vlade RH političkim predstavnicima Srba u Hrvatskoj došlo do zaokreta “u politici sjećanja” na sve nevine žrtve u Domovinskom ratu, bez obzira na nacionalnost, Plenković je prvi visoki državni dužnosnik koji je došao u Varivode na tužnu obljetnicu stradanja nevinih seljana i zajedno s ostalima položio vijenac na spomenik žrtvama podignut u središtu mjesta, pokraj kojeg je bila postrojena Počasno-zaštitna bojna OS RH.

PUPOVAC: NITKO OSUĐEN

Tome je prethodilo sudjelovanje potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića na obilježavanju “Oluje” u Kninu, potom su na komemoraciji u Gruborima sudjelovali predsjednik RH Zoran Milanović i Tomo Medved, potpredsjednik Vlade.

Nakon opijela pred spomen-pločom žrtava, koje su održali mitropolit Porfirije i vladika Nikodim, skupu u Varivodama prvi se obratio Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a. Kazao je da u hrvatskoj javnosti još uvijek nema potrebne svijesti o zločinima nad srpskim civilima nakon oslobođenja zemlje. Jer, samo u općini Kistanje ubijeno je 57 nedužnih stanovnika, a zločin nije zaobišao ni druga mjesta u općini.

Ubijalo se, naglasio je, i u drugim mjestima kninskoga kraja, te i drugdje na području Dalmacije, zatim u Lici, Banovini, i to rukom onih koji su nastavili završeni rat mučenjima, pljačkom i paležom.

– Svim tim civilima bilo je zajedničko da su ostali u svojim kućama, u svome zavičaju i u svojoj domovini Hrvatskoj, kao i to da ih nitko nije zaštitio. Oni koji su u ime države pred našom i svjetskom javnošću dali obećanje i istaknuli obavezu da će to učiniti, nisu to učinili ni ovdje, ni na drugim mjestima stradanja – kazao je Pupovac, te istaknuo da ubojice nisu istraženi, a ako jesu, tada nisu procesuirani, ni osuđeni.

Govoreći o hrvatskim žrtvama, Pupovac je kazao da je toga svjestan, ne samo zato što o tome postoji javna svijest, nego zato što u njemu postoji moralna svijest da su to isti zločini i prema tim žrtvama moramo imati osjećaj poštovanja i sućuti.

‘OVO JE ČIN POJEDINACA’

– Kao predsjednik hrvatske Vlade, duboko žalim zbog toga te vam u ime Vlade izražavam sućut za članove vaših obitelji čije živote hrvatska država, nažalost, nije uspjela zaštititi – kazao je Andrej Plenković posebno se obrativši rodbini žrtava.

– Osim što je vaše obitelji zavio u crno – dodao je – ovaj je zločin i uvreda za suvremenu Hrvatsku jer vrijeđa ljudsko dostojanstvo i ideale ogromne većine hrvatskih branitelja koji su časno branili našu domovinu i borili se da bude slobodna, demokratska i tolerantna za sve građane, bez obzira na njihovo nacionalno podrijetlo i druga uvjerenja.

Plenković je u nastavku podsjetio da je zločin u Varivodama čin pojedinaca koji su iz koristoljublja išli u pljačkaške pohode tamo gdje još nije bilo organizirane civilne vlasti.

– To nikada nije bila politika države ni predsjednika Tuđmana, već samostalni čin pojedinih kriminalaca. Ovaj zločin tadašnji je politički vrh oštro osudio, no pravosuđe ne. Zato istražna tijela danas imaju zadaću otkriti odgovorne za ovaj zločin, koji ne zastarijeva, i to je naša civilizacijska dužnost – rekao je.

U nastavku je Plenković napomenuo da je Hrvatska u nametnutom ratu pretrpjela velik broj žrtava i više tisuća nestalih osoba, gotovo dvije tisuće za kojima se još traga, bez obzira koje su nacionalnosti. U Vukovaru, Škabrnji i na drugim stratištima počinjeni su tada najveći zločini u Europi nakon Drugog svjetskog rata

– Danas vam želim poslati poruku pomirbe i nade u zajedničku budućnost svih hrvatskih građana, neovisno o njihovu podrijetlu.

To ne znači zaboraviti što se dogodilo u Domovinskom ratu, nego pružiti ruku mira sa sljedećim obvezama… Za Hrvate to znači – nastavio je Plenković – smoći snagu i priznati da je bilo zločina s njihove strane koji nemaju opravdanja i zaslužuju svaku osudu, premda smo vodili obrambeni rat.

Hrvatska se branila od agresije, ne protiv nedužnih civila, što za Srbe u Hrvatskoj znači da budu u stanju priznati da je na Hrvatsku izvršena agresija Miloševićeva beogradskog režima i bivše JNA. I to da se ne može opravdati oružana pobuna protiv legalno izabrane vlasti i demokratske volje hrvatskog naroda za samostalnom državom, nego da zaslužuje nedvosmislenu osudu. Osobito u ovome kraju gdje su još u kolovozu 90. u susjednim Đevrskama i Smrdeljima podignute prve barikade – naveo je Plenković i naglasio da to znači jasno ograđivanje od tadašnje velikosrpske politike, u čije su ime diljem Hrvatske pobijene tisuće nedužnih ljudi i branitelja, s mnogim do danas nekažnjenim zločinima.

MEĐUSOBNO POŠTOVANJE

– Među tima su i zločini u Varivodama, susjednim selima Ićevu, Rupama, Laškovici, Cicvarama, Piramatovcima i na Miljevcima, gdje su deseci starijih civila također ubijeni, a da nitko još uvijek nije odgovarao. Svi trebamo imati snage preuzeti svoj dio odgovornosti i staloženo sagledati svu slojevitost i težinu tadašnjih zbivanja i okrenuti se budućnosti.

Danas Hrvatska, pobjednica u nametnutom ratu, ima snage za to. Također ima dužnost i želju da se svi njezini građani dobro osjećaju u njoj. Da izgradnja novih odnosa i međusobnog poštovanja bude naša nova pobjeda za dobrobit zajedničke domovine – zaključio je Andrej Plenković.

Komemoracija je poslije nastavljena u Gošiću, a Plenković je produžio za Šibenik, gdje je otvorio Centar za suvremene tehnologije Trokut i sudjelovao u obilježavanju Dana grada.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.