D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija,10.07.2018, Opljačkali ih, ubili, priznali, pa pobjegli i do Australije: podignuta optužnica za stravičan zločin počinjen 1993. godine

Prije nešto više od deset dana uhićen je Duško Gaćeša (44), zbog sumnje da je kao pripadnik paravojnih postrojbi tzv. RSK početkom veljače 1993. godine, zajedno s još tri osobe, sudjelovao u ubojstvu tada 83-godišnjeg mještanina Ante Ivkovića u selu Dobropoljci u općini Benkovac.

Nakon toga Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je zbog ratnog zločina u istom selu optužnicu protiv Dragana Ergića (46) iz Gaćeleza te Predraga Dobrića (43) zvanog Peđa iz Dobropoljaca.

Niti jedan niti drugi nisu dostupni hrvatskom pravosuđu. Za Dobrića se zna da danas živi u Srbiji, dok se Ergić nalazi u Australiji i to, ako je suditi po profilu na Facebooku, u Perthu, u kojem je do uhićenja živio i zloglasni Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan.

Njih se dvojicu tereti da su 1. listopada 1992. godine kao pripadnici paravojnih postrojbi tzv. Republike srpske Krajine, u popodnevnim satima došli u mjesto Dobropoljci, zaselak Ivkovići. Bili su naoružani pješačkim vatrenim oružjem te su ušli u obiteljsku kuću bračnog para Ivana iStevanije Ivković. Prijeteći oružjem tražili su od njih da im daju sav novac koji imaju te su im oni dali oko 20 tisuća tadašnjih njemačkih maraka koje su držali sakrivene u hodniku ispod dasaka.

Zločinci su tada izvukli bračni par iz kuće i odveli ih u krš dvjestotinjak metara dalje. Tamo je Dobrić hicima iz automatske puške ubio Ivana Ivkovića, a Ergić je prvo izrešetao Stevaniju, da bi je potom, stoji u optužnici, “izmasakrirao zarezujući je nožem po tijelu i nogama”.

Zadarska policija je sredinom travnja prošle godine podnijela kaznenu prijavu protiv njih dvojice, a tijekom kriminalističke obrade pribavljena je neprijateljska dokumentacija koja je pronađena u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, a koja se odnosi na ovaj zločin. Zanimljivo je da je zbog njega već bila provedena istraga protiv Dobrića, no ona je obustavljena jer nije bilo dokaza da je baš on to napravio.

No, nakon što je kao svjedok ispitan jedan mještanin Dobropoljaca, situacija se “okrenula”. Naime, on je kazao da je poznavao sve stanovnike mjesta, kako okrivljene, tako i žrtve, koji su živjeli u zaseoku u kojem su živjeli isključivo Hrvati. Rekao je da su tijekom rata svi mještani srpske nacionalnosti bili naoružani te da su išli na ratište, a da su u selu bile formirane seoske straže.

Posvjedočio je da su Ivkovići ubijeni dok je selo bilo okupirano i da je javnim pogovorom doznao kako su ih ubili Ergić i Dobrić. Naime, u ljeto 1994. godine, dok je čuvao stado ovaca u kršu Nunićki gaj, kod njega je došao Dragan Ergić i ispričao mu kako je zajedno s Dobrićem ubio bračni par i to nakon što su ih opljačkali.

Rekao je istražiteljima i da mu je Ergićev otac Borislav, dok su zajedno čuvali ovce, rekao kako je njegov sin ubio neke ljude te da je bio spreman ubiti sina ako utvrdi da je on zaista ubio ženu.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.