D.I.C. Veritas

Sputnjik, 28. 04. 2023, Konačno usvojena Rezolucija o ustaškim zverstvima nad decom – predlaže se Dan Srbicida

„Rezolucija o ustaškom infanticidu Nezavisne Države Hrvatske nad srpskom, jevrejskom i romskom decom u dečjim logrima smrti (1941-1945)“ usvojena je danas u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Po prvi put posle Drugog svetskog rata, ovakva rezolucija će biti pokrenuta pred Ujedinjenim nacijama, na Međunarodni dan pobede nad fašizmom.

Rezolucija je predstavljena na drugom danu četvorodnevne naučne konferencije „Jasenovac – Aušvic Balkana“, organizovane u znak sećanja na preživelu decu ustaških stratišta. To je ujedno i prva Međunarodna naučna konferencija o dečjim logorima smrti, a održala se u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

 

Deca logoraši govore

Tekst rezolucije navodi da su preživela deca logoraši iz Jasenovca, Jastrebarskog, Siska „i drugih logora smrti ustaške nacističke Nezavisne Države Hrvatske“, naučnici iz celog sveta i članovi međunarodne grupe „GH7 – Stop revizionizmu“, članovi Instituta i istraživačke fondacije Diana Budisavljević, Evropske romske unije i Fondacije za projekte o holokaustu u SAD saglasni su oko 16 ključnih tačaka vezanih za temu dečjih gubilišta u ustaškoj hrvatskoj državi.

 
Jedini dečji logori na svetu

Rezolucija potvrđuje da je u okupiranoj Evropi samo nacistička Hrvatska imala specijalizovane logore smrti za srpsku, jevrejsku i romsku decu, uz isticanje da je Jasenovac bio jedan od najozloglašenijih i najbrutalnijih logora za istrebljenje od ukupno osam logora istrebljenja u Drugom svetskom ratu na teritoriji čitavog kontinenta.

 

Srbicid – genocid nad Srbima

Pokretači rezolucije podržavaju održavanje kulture sećanja na sve žrtve, a posebno na decu logoraše, koja su neretko bila i odojčad.

S tim u vezi, pokreće se inicijativa za proglašenjem 28. aprila za Dan genocida nad Srbima – Dan Srbicida, budući da dan genocida nad Jevrejima i Romima već postoji.

 

Međunarodna osuda

Rezolucijom se oštro zalaže za sprečavanje revizionizma i najoštrije osuđuje rehabilitacija osnivača ustaškog kleronacizma Hrvatske katoličke crkve, nadbiskupa Stepinca, i drugih ratnih zločinaca ustaškog režima. Poziva se na brzo reagovanje i snažno suprotstavljanje neoustaštvu i drugim oblicima fašizma, rasne diskriminacije i mržnje, a žestoko se protive minimiziranju broja žrtava genocida u Jasenovcu.

Rezolucijom usvojenom u Narodnoj skupštini Republike Srbije 28. aprila 2023. godine pozivaju se Ujedinjene nacije, Evropski parlament, IHRA i sve druge organizacije koje se bave Holokaustom, jevrejske organizacije i sve vlade da se suprotstave i osude veličanje ustaške ideologije, da zabrane upotrebu ustaških simbola i pozdrava „Za dom spremni“, kao i da osude rehabilitaciju osuđenih ratnih zločinaca iz Drugog svetskog rata.

Sve tačke rezolucije biće pokrenute kroz Ujedinjene nacije na Međunarodni dan pobede nad fašizmom, 9. maja 2023. godine, u Njujorku. Prvi put posle Drugog rata i osamdeset godina nakon stravičnog genocida počinjenog u ustaškoj Hrvatskoj, ovakva rezolucija biće predstavljena međunarodnoj javnosti.

 

 
Milica Trklja

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.