D.I.C. Veritas

Srbi.hr, 08.04.2019, Проверите податке у регистру бирача пред мањинске изборе!

Мањински избори биће одржани 5. маја, а бирачи могу поднети захтев за допуну или исправак података у регистру бирача до среде 24. априла.

Влада Републике Хрватске донела је Одлуку о расписивању избора за чланове већа националних мањина у јединицама локалне и подручне (регионалне) самоуправе и Одлуку о расписивању избора за представнике националних мањина у јединицама локалне и подручне (регионалне) самоуправе. Избори ће бити одржани у недељу 5. маја.

Из Министартства управе су саопштили да бирачи припадници националних мањина за које ће бити организовани избори, могу прегледати, односно затражити допуну или исправак података уписаних у регистар бирача у служби за општу управу уреда државне управе у жупанијама и Градском уреду за општу управу Града Загреба, према месту свог пребивалишта, сваким радним даном у радно време канцеларија, закључно до среде, 24. априла.

Припадници националних мањина који ће навршити 18 година до дана избора, могу се изјаснити о својој националној припадности пред надлежним уредом државне управе.

На пописима бирача на дан избора налазиће се само бирачи припадници националних мањина који имају пребивалиште у јединицама локалне и подручне (регионалне) самоуправе у којима се проводе избори и важеће личне карте.

Из Министарства управе поручују да бирачи припадници националних мањина за које се приликом доласка на бирачко мјесто утврди да нису уписани у изватке из пописа бирача, могу на дан избора своје гласачко право остварити с потврдом за гласање коју издаје надлежна канцеларија према месту пребивалишта бирача и подсећају бираче да се на дан избора не могу изјашњавати о својој националној припадности, осим ако се утврди да нису уписани у регистар бирача.

Адресар надлежних тела овлаштених за вођење регистра бирача можете погледати на интернет страницама Министарства управе.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.