D.I.C. Veritas

Srbija Danas, 04.08.2022, Dok Srbi plaču, Hrvati slave na “KRILIMA OLUJE”: Savo Štrbac za SD otkriva kakva je uloga Amerike bila u zločinu

SAD je glavni učesnik u pripremanju i izvršenju same “Oluje”, podseća Savo Štrbac.

I ova godišnjica stravičnog stradanja Srba u Hrvatskoj, tokom policijsko-vojne akcije “Oluja”, u Zagrebu i Kninu slaviće se kao dan pobede, sramno… Dok će u Srbiji biti obeležena uz paljenje sveća i prisećanje na progon i brojne žrtve, tugu, prošlost, bol i nemoć svih naših ljudi.

Komšije idu i korak dalje u veličanju egzodusa više od 280.000 Srba iz Krajine, pa će se centralna manifestacija u Kninu završiti nastupom akrobatske avio-grupe “Krila Oluje”. Centralno obeležavanje održaće se na stadionu fudbalskog kluba Dinara u Kninu.

Dolazak je najavio ceo državni vrh, pa će u Kninu biti i predsednik Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković i predsednik Sabora Gordan Jandroković.

Na kninskoj tvrđavi biće podignuta zastava, a tamo će se okupiti samo manji broj ljudi, dok će danas, 4. avgusta, prijem na tvrđavi prirediti predsednik Milanović, koji će predati odlikovanja pripadnicima hrvatske vojske.

Kako Srbi doživljavaju ovaj sve, samo ne svečani čin i ovoliku proslavu Hrvatske, objašnjava za portal SrbijaDanas jedan od savremenika tih događaja koji je i sam proživljavao istu sudbinu, direktor Dokumentaciono-informativnog centra Veritas Savo Štrbac.

- “Krila Oluje” traju već 27 godina, to su tzv. aeromitinzi gde oni učestvuju, pod tim nazivom na dane obeležavanja “Oluje”, a “Krila Oluje” dobile su ovakav naziv kao i mnoge druge stvari u Hrvatskoj – govori Štrbac i dodaje:

- Prosto ne postoji ulica u Hrvatskoj, a da se ne zove po “Oluji”, ili žrtvama “Oluje”, ali žrtvama sa druge, sa hrvatske strane.

Četvrti avgust slavi se u Hrvatskoj kao dvostruki dan državnosti, odnosno Dan pobede i domovinske zahvalnosti.

- Sad vi samo zamislite kakvi su to državni praznici kao i njihovi nazivi. Apsolutno, po principu Amerike, znate, oni imaju svoj čuveni Dan državnosti u SAD-u koji svečano obeležavaju, a Hrvati po ugledu na njih prave isto to, mini Dan državnosti samo na godišnjicu “Oluje” – objašnjava Štrbac.

Podseća Štrbac da je SAD glavni učesnik u pripremanju i izvršenju same “Oluje”.

- “Oluja” u Hrvatskoj označena je ovim imenom baš po njihovoj preporuci, simbolično su se poistovetili sa “Pustinjskom Olujom”. Agresorski zločin “Oluja” je isplaniran od strane SAD-a, a Hrvati su bili uvežbani i pripomognuti da ovakav zadatak izvrše. Iako je bilo zabranjeno uvoženje oružja u to vreme, Hrvatima to nije bio problem, s obzirom na to da ih je Amerika dopremala i pripomagala – objašnjava Savo Štrbac za portal SrbijaDanas i dodaje:

- Tadašnja Oluja, izvršena je po doktrini Amerikanaca, a to znači da su po ugledu na Amerikance, napadali sa svih strana tj. i sa kopna i iz vazduha, kao i sa mora kako bi osvojili i zauzeli određeni deo teritorije. Tako je izvedena i akcija “Oluja”. Osim što su napravili planove, oni su Hrvatsku naoružali sofisticiranim oružjem.

Šta znači sofisticiranim oružjem?

- To su bespilotne letelice ko je su snimale sve teritorije, tako su Hrvati znali položaj svakog srpskog vojnika, a koordinate su slali kome treba, sve je bilo snimljeno i prilično lako za izvesti. Iako je bio embargo na uvoz oružja, Hrvatima je bilo to dozvoljeno jer “nema šta Amerika ne može” – zaključio je Štrbac.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.