D.I.C. Veritas

Srbija danas, Informer, 26.09.2017, SKANDALOZAN zahtev Hrvatske: Srbija mora da isplati RATNU ODŠTETU ili NIKAD neće ući u EU

Tri najjače partije u Hrvatskoj – HDZ, SDP i Most – zvanično su zapretile da će blokirati ulazak Srbije u Evropsku uniju sve dok im naša država ne isplati čak 40 milijardi evra ratne odštete!

Povod za najnovije sulude pretnje iz Zagreba jeste izjava srpskog predsednika Aleksandra Vučića koji je na marginama zasedanja Skupštine UN u Njujorku izneo svoje primedbe na predlog hrvatskog zakona o pravima hrvatskih branitelja. U tom zakonskom tekstu na više mesta navodi se da je Srbija izvršila “kriminalnu i zločinačku agresiju na Hrvatsku”!?! Aleksandar Vučić je rekao da takva formulacija osim što je lažna, jeste i apsolutno neprihvatljiva i sračunata na provokaciju Srbije.

Odgovarajući na ovu konstataciju našeg predsednika, poslanik Mosta Miro Bulj poručio je da bi Srbima bilo bolje da što pre počnu da spremaju pare!

- Vučić je bio jedan od vođa pobune i pripadnik četničkih odreda. Bolje bi mu bilo da kaže gde su naši nestali i da se bavi ratnom odštetom Hrvatskoj, koja će ga koštati 40 milijardi evra. Sramota je da Vučić uopšte komentariše naš zakon… – rekao je Bulj, a ovim strašnim optužbama, između ostalih, pridružio se i predsednik saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đakić iz vladajućeg HDZ. On je direktno zapretio Srbiji da neće ući u EU sve dok ne isplati odštetu!

- Vučić se očigledno boji naknade štete koju će Srbija pre ili kasnije morati da plati. Ratna odšteta se navodi u jednoj od pet pristupnih tačaka Srbije u EU! – rekao je Đakić, a njegove radikalne, antisrpske stavove podržali su i poslanici opozicionog SDP.

Komentarišući neosnovane optužbe i najnovije pretnje koje stižu iz Hrvatske, ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da je jedina oštećena strana zapravo Srbija.

- Hrvatska ne može da traži ratnu odštetu od zemlje sa kojom nije bila u ratu, ali bi mogla i morala da plati odštetu svojim državljanima srpske nacionalnosti koje je proterala i lišila ih svih prava. Teško je razumeti komplekse koje ispoljava hrvatska politika kada su Srbi u pitanju, a posebno predsednik Vučić. On je čovek dijaloga i mira, a nisam siguran da u Hrvatskoj to žele. Za dogovor su potrebne dve strane, a za sukob samo jedna – upozorava Vulin.

Slično mišljenje deli i direktor “Veritasa” Savo Štrbac, naglašavajući da su se hrvatski političari ili zaleteli sa ovakvim izjavama ili ne poznaju situaciju.- Hrvatska je protiv Srbije vodila spor pred Međunarodnim sudom pravde, međutim, njihov glavni tužbeni zahtev za genocid je odbijen, a samim tim i sporedne tužbe, među kojima je ona za naknadu ratne štete. Zbog toga mislim da ove izjave predstavljaju elementarno nepoznavanje prava i situacije. Ili to, ili te izjave služe za sticanje jeftinih političkih poena – ističe Štrbac, dodajući da se u Hrvatskoj godinama unazad izbori dobijaju na odnosu prema Srbima:

- Što veća mržnja prema Srbiji i srpskom narodu, to više glasova na izborima.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta napominje da se istina po svaku cenu mora isterati na videlo.

- Hrvatska je neprijateljska država jer zastupa apsurdnu teoriju da smo mi izvršili agresiju, a da su oni bili žrtve i vodili odbrambeni i oslobodilački rat. Srbija mora da insistira na činjenicama i istini, a istina je da su Hrvati vodili zločinački rat, s ciljem stvaranje etničke države sa što manje Srba. Ne sme se zaboraviti da je Hrvatska proterala pola miliona Srba i uništila ili otela većinu srpske imovine – zaključuje Linta.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.