D.I.C. Veritas

srbija.gov.rs, 23.10.2018, Ексхумирано 15 српских жртава на подручју Карловачке жупаније

Београд, 23. октобар 2018. године – Комисија за нестала лица Владе Републике Србије саопштила је да су на подручју Карловачке жупаније надлежни органи Хрватске завршили процес ексхумација са регистрованих гробних места на којима су покопани посмртни остаци жртава српске националности страдалих у акцији хрватске војске и полиције „Олуја”.
Процес ексхумација на овом подручју трајао је шест радних дана и ексхумирани су посмртни остаци 15 лица, и то на месном гробљу у Личкој Јесеници (5), гробљу Светог Петра у Дугој Реси (1), месном (православном) гробљу у Малом Козинцу (6), месном гробљу у Горњем Сјеничку (1), месном гробљу Божић у Подгорју Крњачком (1) и на месном гробљу у Тушиловићу (1).Према прелиминарним подацима, пет тела је женског пола, осам тела мушког пола, а за два тела није било могуће утврдити пол.

Сви ексхумирани посмртни остаци су транспортовани у Завод за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу, где ће се узети узорци ради идентификације методом ДНК анализе, а потом и обавити њихова идентификација.

Утврђено је да су на месном (православном) гробљу у месту Плашки у ранијем периоду по појединачним захтевима породица ексхумирани посмртни остаци два лица, на основу прелиминарно утврђеног идентитета.

У складу са потписаним међудржавним документима са Републиком Хрватском и на основу њих постигнутих договора, ексхумацијама су у својству посматрача присуствовали представници Комисије за нестала лица.

Наставак ексхумација је од посебног значаја за убрзање решавања случајева лица која се воде као нестала у вези са оружаним сукобима и сарадње надлежних тела у региону, имајући у виду његов хуманитарни значај, а посебно за чланове породица несталих лица, наводи се у саопштењу.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.