D.I.C. Veritas

Srbija.gov.rs, 30.06.2015., Идентификовани посмртни остаци 19 жртава српске националности

Београд, 30. јун 2015. године – Комисија за нестала лица Владе Републике Србије саопштила је да је у Заводу за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу данас, уз присуство чланова породица, обављена идентификација посмртних остатака 19 жртава српске националности.

У саопштењу се истиче да су наведена лица страдала током оружаних сукоба на простору бивше Југославије, у периоду од 1991. до 1995. године, на територији Хрватске.

Посмртни остаци ексхумирани су у Слуњу, Задру, Шибенику, Двору, Грачацу, Житнику, Медарима, Вуковару и другим локацијама, а идентификовани су методом анализе ДНК. Њихова сахрана биће обављена у складу са израженим жељама породица.

Из регистрованих гробница на територији Хрватске, од 2001. до 2014. године, ексхумирани су посмртни остаци 1.053 жртве српске националности страдале у акцијама хрватске војске и полиције „Бљесак“ и „Олуја“, при чему су посмртни остаци 685 идентификованих жртава предати породицама ради сахране.

На овај начин настављен је процес идентификација жртава српске националности страдалих у „Бљеску“ и „Олуји“ 1995. године и у Источној и Западној Славонији 1991. године, што је од посебног значаја за породице несталих лица које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.