D.I.C. Veritas

Srbijadanas.com, Informer, 21.03.2018, Zakon o RUŠENJU SRPSKIH GROBOVA: Zagreb briše SVAKI TRAG POSTOJANJA SRBA

Proustaški režim u Hrvatskoj, predvođen predsednicom Kolindom Grabar Kitarović i premijerom Andrejem Plenkovićem, planira da sruši većinu srpskih nadgrobnih spomenika u ovoj državi!

Veće za suočavanje sa posledicama vladavine nedemokratskih režima, naime, prihvatilo je je dopunu Zakona o grobljima koja strogo zabranjuje natpise-poruke na spomenicima koji “promovišu ideje na kojima se temeljila agresija na Hrvatsku i veličaju agresiju i velikosrpstvo”. To bi značilo da ova odluka dopušta rušenje srpskih grobova ako su oni ispisani ćirilicom.

Savo Štrbac, direktor Dokumentacionog centra “Veritas” nema nikakvu dilemu da su ovakvi zaključci katastrofalni i skandalozni.

- Osim što opravdavaju korišćenje ustaško-fašističkog pokliča “Za dom spremni”, članovi smatraju opravdanim rušenje srpskih nadgrobnih spomenika ako se na njima nalazi bilo šta, od epitafa do simbola, što bi se moglo smatrati “promocijom oružane agresije na Hrvatsku”. Dakle, čak i najbanalniji natpisi mogu biti povod za vandalizam i rušenje srpskih nadrobnih spomenika – upozorava Štrbac.

On dodaje da se u Hrvatskoj čak i petokraka smatra uvredljivom, ali se ustaštvo dozvoljava.

- U nekim delovima Hrvatske već je srušeno više od 3.000 spomenika sa petokrakom. U proteklih nekoliko meseci sravljeno je na desetine srpskih spomenika jer su natpisi tumačeni kao veličanje velikosrpstva. Na primer, na spomeniku Vukašinu Vuletu Šoškoćaninu piše “komandant odbrane Borova sela”. Ovakvi natpisi, prema odluci veća, mogu da budu shvaćeni kao veličanje velikosrpstva ili promocija agresije, pa je njihovo rušenje opravdano – naglašava Štrbac.

Komentarišući najnoviji skandal, zastupnik Srba u Saboru Milorad Pupovac smatra da je ovo veliki problem.

- Formulacija da na grobljima ne bi smela da postoje “četnička” znamenja jeste veliki problem. Nije jasno šta se pod tim podrazumeva i da li je to znamenje na primer grb sa četiri ocila? Drugo, na grobljima ne postoje spomenici sa znamenjem iz Drugog svetskog rata koja nisu u javnoj upotrebi. Dakle, nema zakonskog okvira za bilo kakvo delovanje prema tim spomenicima – ističe Pupovac, dodajući da je ovaj dokument neobavezujući.

- Pravnu snagu ima odluka Ustavnog suda prema kojoj su nedopustiva ustaška znamenja simboli i datumi – podvlači Pupovac.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.