D.I.C. Veritas

Srbijadanas.com, 08.02.2015., ANTISRPSKA HISTERIJA PONOVO U ZAGREBU: Haška presuda ustalasala strasti!

Surova statistika

  • 528.000 Srba u Hrvatskoj po popisu iz 1991. godine
  • 201.000 Srba prema podacima iz 2001. godine
  • 186.000 Srba u Hrvatskoj prema podacima iz 2011. godine

Srbija i Srbi glavna su meta većeg dela hrvatske javnosti, a antisrpska histerija prisutna je na svakom koraku. Hrvatski političari utrkuju se ko će osuti veću paljbu po istočnom susedu, a pretnja je stigla i sa najviše adrese pa je tako hrvatski premijer Zoran Milanović zapretio da će blokirati ulazak Srbije u EU ukoliko ne promeni zakone i ne odrekne se nadležnosti nad hrvatskim državljanima koji su činili zločine nad Srbima.

”Ucenama neće biti kraja. Tražiće da ispunimo sve ono što su naveli u tužbi protiv Srbije, a što je Hag odbacio – reparaciju ratne odštete, povratak kulturnog blaga, rešavanje pitanja nestalih, da Srbija sudi svim počiniocima ratnih zločina na teritoriji Hrvatske i zahtev da se reši granica na Dunavu”, rekao je za ”Večernje novosti” Savo Štrbac direktor Informaciono-dokoumentacionog centra “Veritas” i bivši član Vlade Republike Srpske Krajine.

Narod indoktriniran

“Hrvati su od početka rata, sve do današnjice, indoktrinirali svoje stanovništvo, javno mnjenje, posebno omladinu u mržnji prema Srbima – da su zli Srbi došli 1991. godine, izvršili agresiju i počinili stravične zločine nad njima”, objasnio je Štrbac za naš portal, a ceo tekst možete pročitati OVDE.

Istoričar Vasilije Krestić smatra da je mržnja prema Srbima jedino što ujedinjuje Hrvate poslednjih 150 godina.

”Čak i sada kada su proterali Srbe i sveli ih na minimalan broj, ostala je mržnja kao integrišući činlac”, dodaje Krestić.

Sa druge strane, istoričar Čedomir Antićsmatra da ne mrze svi Hrvati Srbe i da su narodi manje-više svuda isti. On problem vidi u elitama.

”Hrvatska elita zloupotrebljava odnos prema Srbima kako bi ostvarila unutrašnje ciljeve. Dobar primer je upotreba ćirilice koja ne bi postala problematična da to nije bilo potrebno HDZ za začetak velike kampanje povratka na vlast. Slično je bilo i sa tužbom u Hagu koja je svojevremeno pomogla SDP da dokazuje svoj patriotizam”, istkao je Antić.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.