D.I.C. Veritas

SRNA, 01.04.2019, Štrbac: Pozivom na prisustvo suđenju Srbima pravdaju se donacije

BEOGRAD, 1. APRILA /SRNA/ – Direktor Dokumentaciono-informativnog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je da je neobičan i neprimjeren javni poziv pojedinih nevladinih organizacija građanima iz BiH da prisustvuju suđenju u Beogradu srpskim policajcima za zločin u Kravici, uz plaćen put, smještaj i ishranu, te ocijenio da se možda radi o pravdanju donacija.

“Na sudovima nema navijanja. Posebno za ratne zločine sude profesionalci. Ne znam koji je doprinos publike na suđenjima ako nisu stranke u postupku i nisu direktno zainteresovani, ako nije samo navijanje”, rekao je Štrbac.

On je dodao da kontrolu pravilnosti suđenja i primjene procesnih i materijalnih propisa vrše viši sudovi.

“Malo je neobično. Ja nemam ništa protiv da se to tako radi, samo da bude isti tretman prema svim stranama i žrtvama i optuženim… U svakom slučaju to je neobično i neprimjerno”, rekao je Štrbac.

On je dodao da je i ranije bilo slučajeva da je narod zainteresovan da prisustvuje suđenju za neka ubistva i slično, ali da ih nikada niko nije javno zvao ili plaćao troškove.

“To je borba za donacije, pravdaju neke donacije koje dobijaju. Oni nisu proizvoljna organizacija nego će dobiti pare od nekog donatora. Tako pravdaju. Potrošili su ili imaju previše para, pa ne znaju kako će ih potrošiti, pa idu javnim pozivom da ih potroše”, smatra Štrbac.

On je dodao da nevladine organizacije nisu proizvoljne i da neko daje pare za praćenje suđenja.

“Ali da neko to poziva ovako javnim pozivom, može jedino da ima dosta para, pa ne zna šta će s njima”, istakao je Štrbac.

On je dodao da nije čuo da je neko snosio troškove za prisustvovanje suđenjima Hrvatima u Hrvatskoj za zločine nad Srbima.

“Postoji služba za zaštitu svjedoka i u Hrvatskoj i Srbiji, mislim i u BiH, ali to su službe kojima je u opisu poslova da pružaju logistiku svjedocima, a ovo je zaista neobičnio, nesvakidašnje i diskriminirajuće. Zašto se tako ne ponašaju prema svim žrtvama i stranama. To je tako drastično, ružno, najblaže je što se može reći”, rekao je Štrbac.

On je dodao da mu to liči na nekakva revolucionarna suđenja kakva su se mogla gledati u filmovima i slušati poslije Drugog svjetskog rata, kada bi komunisti sudili narodnim neprijateljima, pa su onda pozivali i dovodili ljude da navijaju, skandiraju, kao da su sportske i fudbalske utakmice.

Fond za humanitarno pravo /FHP/ i Udruženje žrtava i svjedoka genocida uputili su danas javni poziv za sve zainteresovane da se prijave za praćenje nastavka suđenja pred Višim sudom u Beogradu osmorici bivših policajaca Republike Srpske u predmetu “Kravica”, uz napomenu da će troškovi putovanja, smještaja i ishrane biti obezbijeđeni.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i FHP pozivaju sve zainteresovane punoljetne osobe iz BiH da se prijave za dolazak na suđenje, a u slučaju velikog broja prijavljenih, prednost će imati novinari, aktivisti organizacija civilnog društva, umjetnici i studenti.

Praćenje suđenja koje će biti održano 9. aprila u 9.30 časova, u pozivu Fonda se objašnjava time da se zainteresovanoj javnosti omogući bolje informisanje i neposredno iskustvo o sudskim procesima koji su u toku pred nadležnim sudom u Srbiji, čime se afirmiše pravo javnosti da zna o suđenjima za ratne zločine.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.