D.I.C. Veritas

Срна, 01.10.2021, ТУЖИЛАШТВО БиХ РАЗМАТРА ДА ХРВАТСКОЈ УСТУПИ ПРЕДМЕТ О ЗЛОЧИНУ НА ПЕТРОВАЧКОЈ И ПРИЈЕДОРСКОЈ ЦЕСТИ

БЕОГРАД, 1. ОКТОБРА /СРНА/ – Тужилаштво БиХ разматра могућност да Хрватској упути међународну замолницу да надлежно Тужилаштво те земље преузме кривично гоњење за кривично дјело ратног злочина на Петровачкој и Приједорској цести 7. и 8. августа 1995. године у акцији “Олуја”, наведено је у допису тог Тужилаштва Документационо информационом центру “Веритас”.

Директор “Веритаса” Саво Штрбац изјавио је Срни да тај центар годинама уназад уочи обиљежавања ових трагичних догађаја Тужилаштву БиХ шаље захтјев за информацију како тече истрага у вези догађаја у којим је животе изгубило 13 цивила, док их је на десетине тешко и лакше рањено, да су то учинили и ове године и добили одговор да се разматра могућност да тај предмет буде уступљен Хрватској.

“Из овог Дописа ми знамо да је овдје поступајући тужилац неки Изет Одобашић и да је он предложио да се овај предмет уступи надлежном Тужилаштву Хрватске”, рекао је Штрбац.

Штрбац сматра да се у овом предмету сигурно калкулише временом.

“У Хрватској су већ помрли многи из тог ланца командовања који су могли и требали бити оптужени по тој линији. Умиру и свједоци и они који су директно оштећени. Вријеме чини своје, а ако се настави `пинг понг` играње са нашим српским жртвама, онда је питање да ли ће неко уопште дочекати оптужницу”, рекао је он.

Штрбац је нагласио да се истрага у случају “Олуја” у Тужилаштву БиХ и послије 15 година још води против непознатих починилаца “иако се зна да је професионално знање да управља `миговима`, који су гранатирали избјеглице, имало само неколицина пилота који су пребјегли из ЈНА”.

Он је навео да је “Веритас” прије десетак година активно сарађивао са Тужилаштвом БиХ, да их је повезао са породицама страдалих и свједоцима, те да су га већ тада обавијестили да ће подићи оптужницу, а само чекају да им Загреб достави имена пилота који су управљали тим авионима.

“То је било прије десетак година, а оптужница још није готова. Прошле године су нам одговорили да се предмет налази у истражној фази и да је на листи приоритета за текућу годину и тако је то годинама уназад, приоритет, приоритет”, рекао је Штрбац.

Он очекује, да ће се, уколико Тужилаштво БиХ овај предмет заиста уступи Хрватској или предложи његово уступање Хрвати урадити оно што су недавно урадили у вези са предметом “Бљесак” и под истим објашњењем то одбацити и да ће се предмет поново вратити Тужилаштву БиХ.

“Шта ћемо ми добити? Још ће године проћи. Умријеће и они одговорни по командној одговорности. Никада није требало чекати да се добију имена пилота који су управљали авионима, постоји и друга одговорност – командна одговорност, а та одговорност није уопште никакава тајна, све је јавно објављено”, рекао је Штрбац.

Он је подсјетио да су Хрвати, наиме све до 2012. године оспоравали да су њихови авиони у акцији “Олуја” надлијетали подручје БиХ, да су бомбардовали колоне, па чак и тврдили да су Срби сами гранатирали своје избјеглице, а да је Београд крив и наредио да Срби крену у егзодус.

“Онда је 2012. године часопис `Војна повијест` објавила све налете хрватских авиона у `Бљеску` и `Олуји` и тачно се тамо наводи да је један `миг` 7. августа полетио из Сплита и да је на Бравском пољу гранатирао, али не избјегличку колону, него војне колоне и да је тамо била успјешна акција, јер су успорили колону и уништили неколико тих оклопних транспортера”, рекао је Штрбац.

Он је додао да је евидентиран и лет два авиона са Плеса – 8. августа, када су убијени цивили на Приједорској цести.

Штрбац је навео да је “Веритас” те податке доставио Међународном суду правде у вријеме кад се тамо водила тужба и контратужба Хрватске и Србије за геноцид и да су онда Хрвати, суочени са документима признали да су њихови авиони у том времену дејствовали на подручју друге државе, односно БиХ, уз лажно образложење да су тукли војне колоне.

Штрбац је навео да је хрватско правосуђе само током септембра на главне расправе извело преко 80 припадника војске бивше Републике Српске Крајине /РСК/ и бивше ЈНА, а да одговорни за злочине над Србима, посебно у акцијама “Бљесак” и “Олуја”, који су за њих темељи слободе и суверене Хрватске остају недодирљиви.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.