D.I.C. Veritas

SRNA, 02.07.2015., Štrbac: Srbi će biti obeštećeni nagodbom ili presudom suda u Čikagu

Banjaluka – Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac očekuje da će Srbi iz Krajine, koji pred sudom u Čikagu vode spor protiv američke agencije MPRI, biti obeštećeni nagodbom ili presudom.

Štrbac je podsjetio da Srbi iz Krajine u kolektivnoj tužbi traže odštetu od 10,5 milijardi dolara zbog duševne boli za izgubljenim zavičajem, a odgovornost MPRI se ogleda u tome što su pomogli Hrvatskoj da izvrši genocid nad Srbima u Hrvatskoj.

On je rekao da će period do kraja godine proteći u medijaciji i mogućnosti eventualne nagodbe.

“Federalnni sud u Čikagu je imenovao jednog medijatora, koji treba da sasluša obje strane i izvrši uvid u sve dokumente i da vjerovatno ove godine predloži sudu nagodbu. Ukoliko stranke odbiju nagodbu, slijedi suđenje”, rekao je Štrbac Srni.

On je dodao da za Srbe iz Krajine nije toliko bitan novac, već da Federalni sud u Čikagu proglasi odgovornom ili suodgovornom američku agenciju MPRI za genocid nad Srbima u Krajini.

Tužbu je pokrenula grupa Srba iz bivše Republike Srpske Krajine, koji su tokom hrvatske vojne i policijske akcije “Oluja” bili prisiljeni da napuste svoje domove.

Oni su u ime više od 200.000 prognanih Krajišnika podnijeli kolektivnu tužbu federalnom sudu u Čikagu protiv pravnih nasljednika agencije MPR, koja je savjetovala, obučavala i opremala Hrvatsku vojsku za operaciju “Oluja”.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.