D.I.C. Veritas

SRNA, 02.08.2021, Snimci zločina hrvatskih i muslimanskih vojnika

BIJELJINA, 2. AVGUSTA /SRNA/ – Video-snimci ratnih zločina koje su pripadnici muslimanskih i hrvatskih snaga počinili nad zarobljenim civilima i vojnicima Srpske vojske Krajine na području Banije i Cazinske krajine tokom ratova devedesetih godina prošlog vijeka prikazani su 3. avgusta 2007. godine.

U Međunarodnom pres-centru u Banjaluci prikazani su zločini koje su pripadnici 505. Bužimske brigade muslimanske vojske, koja se nazivala Armija BiH, i jedinice “Crne mambe” Hrvatske vojske počinili nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima Srpske vojske Krajine na području Banije i Cazinske Krajine.

Na snimcima se vide pripadnici Bužimske brigade kako uz ratne pokliče “Alahu egber” na krajnje svirep i zvjerski način ubijaju zarobljene srpske civile i pripadnike Srpske vojske Krajine i pale njihove kuće.

Podignuta je i optužnice pred Sudom BiH protiv ratnog muslimanskog generala Atifa Dudakovića i petnaestorice pripadnika i komandanata Petog korpusa, za zločine nad Srbima na području četiri zapadno-krajiške opštine 1995. godine.

Tužilaštvo ih tereti za zločine protiv čovječnosti, ubistvo više od 300 srpskih civila i zarobljenih vojnika, progon i zlostavljanje, uništavanje 38 pravoslavnih crkava i hramova.

Dio optužnice odnosi se na ratne zločine Dudakovića i njegovih saboraca nad sunarodnicima, pristalicama fikreta Abdića iz Autonomne pokrajine Zapadna Bosna.

Televizije u Republici Srpskoj i Srbiji prikazale su i snimak na kojem se vidi kako tadašnji komandant Petog korpusa vojske lojalne Aliji Izetbegoviću naređuje spaljivanje srpskih sela tokom akcije koja je trajala od 14. do 17. septembra 1995. godine.

Dudaković je i prije hrvatske akcije “Oluje”, u kojoj je aktivno učestvovao i Peti korpus lojalan ratnoj muslimanskoj vladi u Sarajevu, izdavao zločinačke naredbe.

Tako postoji snimak, na kojem on 14. aprila 1995. godine izdaje naređenje:

“Proboj se mora izvršiti. Pobiti sve što se ispred vas nađe. Žao mi je što nemate noževa… Odobravam i naređujem da se naprijatelj uništi svim sredstvima. Nožem, bombom, čakijom, zubima, udaviti… Sve imate pravo”.

I u avgustu 1995. godine, tokom “Oluje”, pod komandom Atifa Dudakovića izvršeno je presijecanje povlačenja srpskih izbjeglica iz Republike Srpske Krajine i počinjena ubistva zarobljenih Srba na prostoru opštine Dvor u tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini.

Slijedeći Dudakovićevu naredbu, pripadnici Petog korpusa i njemu potčinjenih jedinica Sedmog korpusa te policije, od 13. septembra do polovine novembra 1995. godine pobili su i protjerali Srbe sa prostora Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta.

Njihovu imovinu, te srpske crkve i hramove opljačkali su i zapalili.

Prema obimu i beskrupuloznosti počinjenih zločina Petog korpusa izdvaja se likvidacija najmanje 46 zarobljenih vojnika i civila na raskrsnici puteva Drvar-Ključ-Bosanski Petrovac.

Na toj lokaciji već su bile pripremljene i iskopane najmanje tri grobnice. Nakon čega su grupno i pojedinačno zarobljene vojnike i civile srpske nacionalnosti ubijali pripadnici Petog korpusa po naredbi, znanju, odobrenju i saglasnosti Atifa Dudakovića – stoji u optužbici protiv Dudakovića.

Međutim, i prkos svim ovim dokazima i video-snimcima, proces protiv Dudakovića i dalje traje.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.