D.I.C. Veritas

SRNA, 05.03.2019, Štrbac: Potrebna drugačija politika Srbije

BEOGRAD, 5. MARTA /SRNA/ – Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac smatra da je potrebna drugačija politika Srbije kada je riječ o položaju Srba u Hrvatskoj.

On je rekao da se politika u Beogradu vodi saopštenjima, a da je diplomatija nešto drugo i da treba da bude kontinuirana i dubinska.

“Svaka pojava u Hrvatskoj se komentariše, ide se odavde veoma bučno, a Hrvati rade svoj posao. Hrvati sve što su zamislili i ostvare. Morali bismo ipak malo drugačije voditi politiku”, ocijenio je Štrbac.

On je naveo da su nove generacije Hrvata, koje na koncertima (kontroverznog pjevača Marka Perkovića) Tompsona skandiraju ustaški pozdrav “Za dom spremni” stasale na indoktrinaciji i mržnji prema Srbima i svemu što je srpsko, a da vlast i svi segmenti hrvatskog društva ništa ne preduzimaju da to spriječe.

“Da bi sada edukovali bar mlađe generacije, moraju sve ove komponente vlasti da ih odgajaju u toleranciji prema drugima i drugačijima”, dodao je Štrbac za RTS.

U osvrtu na činjenicu da je na maškarama u Kaštel Sućurcu kod Splita spaljena lutka sa likom lidera Srpskog nacionalnog vijeća Milorada Pupovca, Štrbac, koji je sam Dalmatinac i učesnik brojnih maškara, je naglasio da je u maškarama dozvoljeno ismijevanje vlasti, moćnika, pojedinaca, grupa, a da je u slučaju Pupovca teško razlučiti šta je satira, a šta je mržnja i nasilje.

On ukazao da najnovija dešavanja treba gledati u kontekstu svega onog što se desilo Srbima u Hrvatskoj od 90-tih godina, kada su predstavljali znatan dio populacije do danas, kada su gotovo nestali i podsjetio da je upravo Pupovac glasao kada je trebalo da se Srbi iz konstitutivnog naroda prebace u nacionalnu manjinu, kao i za to da Hrvatska što prije uđe u EU.

“Kada su palili njegovu lutku, trebalo je vidjeti prije toga, dok voze na kamionu, gdje je ogromna njegova lutka, da ispred njega pjeva mnogo manji (premijer Hrvatske) Andrej Plenković. To je negde percepcija da on učestvuje u vlasti”, kaže Štrbac.

Prema njegovim riječima, politika Milorada Pupovca je racionalna i tu nema mnogo srca, ali su se zahvaljujući njemu Srbi u Hrvatskoj održali u toj nekoj manjini u kojoj se sada nalaze.

“Potpuno razumjem u kakvoj se situaciji nalazi. Vrlo je teško procjenjivati, da li je ovo satira, ironija ili paradoks”, zaključio je Štrbac.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.