D.I.C. Veritas

SRNA, 05.08.2015., Štrbac: Očekujemo efikasniji način borbe za prava prognanih Srba

BANjALUKA, 5. AVGUSTA /SRNA/ – Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac očekuje da će, nakon manifestacije u Sremskoj Rači povodom obilježavanja Dana sjećanja na stradanje i progon Srba, iz Srbije i Republike Srpske krenuti efikasniji način borbe za prava prognanih Srba iz Hrvatske, Federacije BiH i sa Kosova i Metohije.

“Sremska Rača je sinoć bila veličanstvena. Mi prognanici i izbjeglice doživjeli smo prvu zvaničnu dobrodošlicu u Srbiju sa državnog nivoa”, rekao je Štrbac novinarima u Banjaluci.

On je u ime Srba izbjeglih iz Krajine i Hrvatske izrazio zahvalnost Srbiji što ih je primila i zbrinula u tolikom broju.

Štrbac je napomenuo da prognani Srbi iz Krajine i Hrvatske tuguju, dok Hrvati slave “Oluju”.

“Svi se pitamo šta to Hrvati slave. Poručili su da ne slave progon Srba već ujedinjenje teritorije koja je bila pod `srpskom okupacijom`. Da li je moguće da Hrvati slave ujedinjenje teritorija, a da se ne sagleda šta je bilo sa oko 250.000 Srba koji su živjeli na području Krajine”, istakao je Štrbac.

Štrbac kaže da su za njega mnogo vrijednije teritorije na kojima žive ljudi, bez obzira kakav je status te teritorije, nego one bez ljudi koje su samo “goli pejzaž”.

On je podsjetio da je “Veritas” u najnovijem Biltenu povodom obilježavanja egzodusa Srba iz Krajine objavio spisak poginulih Srba u Hrvatskoj od 1990. do 1998. godine na kojem se nalazi 7.201 ime, od kojih se na akciju “Oluja” odnosi 1.853 poginula i nestala.

Štrbac je rekao da je karakteristično da je tokom cijelog rata u Hrvatskoj stradalo mnogo više civila i starijih lica.

Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća rekao je Srni da, i pored izražene volje srpskih političara u Srbiji i Republici Srpskoj, za rješavanje pitanja Srba u Hrvatskoj neće biti pomaka, jer to ne žele EU i SAD.

“Srbi će i dalje ostati uskraćeni za stanarska, imovinska, radna, penziona i ostala prava u Hrvatskoj”, zaključio je Puzigaća.

Nedeljko Malić, izbjeglica iz Zagreba, smatra da su srpski političari uveliko zakasnili za rješavanje problema izbjeglih Srba iz Hrvatske.

“Imao sam stan u Zagrebu, ali bezuspješno godinama tražim stambeno zbrinjavanje”, istakao je Malić.

Rade Cupać, koji je prije rata živio u Zadru, rekao je novinarima da u izbjeglištvu živi sve ove godine bez bilo čije pomoći.

“Kada se prisjetim sada kako je bilo za vrijeme `Oluje` strah me je života, jer sam stariji i ne mogu da se pouzdam ni u sebe, ni u društvo”, kaže Cupać.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.