D.I.C. Veritas

СРНА, 05. 08, 2023, Владика Никодим: Посветимо се молитви и сјећању на све страдале

СКРАДИН – Његово преосвештенство епископ далматински Никодим рекао је у бесједи након Свете архијерејске литургије у Храму Светог Спиридона у Скрадину да је данас дан жалости за православне Србе овог краја када се присјећају свих невино страдалих у “Олуји”.

Епископ Никодим је истакао да се православни Срби данас сјећају догађаја који је тако страшан да би требали да га проведу у тихој молитви.

“Данас смо се сабрали да прославимо дан посвећен Светом Спиридону, али исто тако за нас ово је дан жалости који је на многе начине потресан и када се сећамо свих који су невино пострадали у вријеме `Олује`. Постоји једна црквена пјесма која се пјева у Страсној недјељи, пред сам Васкрс, а која каже – да ућути свака твар”, рекао је владика Никодим.

Епископ Никодим је рекао да православни Срби треба данас да моле Господа да опрости њихове гријехе али и да опрости онима који су чинили злочине.

“Сам Господ говори да је највећа љубав коју можемо да искажемо као хришћани – да волимо непријатеље наше. На тај начин треба да покажемо да смо насљедници оних који су увек благосиљали оне који их куну и тако се уподобљавали самоме Господу нашем Исусу Христу кога смо управо ми, људи тукли и разапели, а он нам је донио највећи дар који постоји, дар Васкрсења и вјечног живота”, истакао је владика Никодим.

Владика је додао да приносећи једну такву жртву Господу можемо да кажемо да смо достојни да наслиједимо Царство небеско, јер је управо то једина сврха живота за хришћане.

“Сваким даном свог живота требало би да се посветимо молитви и да се сјећамо свих оних који су пострадали, поштујући при том и оне жртве које је наша страна нанијела, јер морамо признати да је и тога било”, поручио је владика далматински.

Свету Архијерејску Литургију данас у Скрадину служили епископ шабачки Јеротеј и епископ далматински Никодим.

Погром “Олуја” почео је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима “Веритаса”, током “Олује” из домова је протјерано више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.881 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године “Олују” оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.